Flensborg til fods

Jeg har i flere år drømt om at tage en ferie på fods, og som for mange andre er 2020 året, hvor man må søge det fjerne i det nære. Først havde jeg tænkt Hærvejen, der går fra Viborg og ned mod grænsen. Men i stedet blev jeg anbefalet Gendarmstien – en 84 kilometer kystnær vandrerute langs den dansk-tyske grænse.

Ruten starter i Padborg, men jeg havde brug for at gøre turen lidt mere eksotisk ved at tage turen over grænsen til Flensborg. Både for at se byen og for at fornemme 100 året for genforeningen, der markeres på begge sider af grænsen. Og det mærkes, at byen engang var under Danmark. Det gælder bl.a. gadenavne og skiltninger i butikker, der både er på tysk og dansk. Iflg. den fine dokumentarserie ‘Grænseland‘, der kan ses på DR1, er der et mindretal på ca. 50.000 danskere i den tyske del af Slesvig.

Som med Malmø, der pta. den korte rejse, giver mig feriefornemmelse, hver gang jeg besøger den, gav Flensborg mig mere end jeg havde håbet på. 🙂

Charmerende Flensborg

Som du nok kan se på billederne, er der mange gamle bygninger. Jeg havde ud fra Tripadvisors anbefalinger forventet, at det kun drejede sig om få bygninger i et moderne centrum, som mange danske provinsbyer, men det var slet ikke tilfældet. Samtidig var der lidt af det skønne rebelske, som jeg savner fra Berlin med street-art og alternative art-shops.

Jugendstil & symboler

Jeg elsker Jugendstil, der i det forrige århundrede var et opgør med den industrielle ensformighed, se IKEA. Men jeg vidste ikke, at Flensborg har så mange bygninger fra den tid. Jeg fik en fin introduktion på Museumsberg – hvor al tekst er på både dansk og tysk – der også rummer malerier af bl.a. Emil Nolde, møbeldesign og en god særudstilling om Genforeningen. Den på Sønderborg slot er dog meget flottere og bedre kurateret.

Du finder kortet på bygningerne rundt om i byen. På min Ello profil, kan du se flere billeder. Og så er der Istedløven, som du måske også savner. Der er statuer af løver, og så er der Istedløven! Indtil 2011 var den opstillet ved Tøjhusmuseet i København. Hvorfor den atter befinder sig i Flensborg, på kirkegården tæt på Museumsberg, er en fascinerende historie, som du kan læse mere om på danmarkshistorien.dk.

Kaffe, schnitzel, øl & sandaler

Har du som jeg har en svaghed for Schnitzel og bryghuse, kan jeg anbefale Hansens Bryggeri. Begge dele var lige som det skulle være, og prisen inkl. drikkepenge var kun 25 Euro. Husk mundbind! Går du en tur ned til de gamle træskibe, vil du sikkert se en lang kø foran et lille træskur. Det er Bens Fischbude. Jeg fik en sandwich med backfisch, salatagurk, salat og dressing. Herligt enkelt og lækkert, som en pizza i Italien.

Til sidst en flad hvid på Plan B Kaffeebar. Stedet kan ligge i København, Berlin eller enhver anden større by – et umiskendeligt hipstersted, men kaffen var glimrende. Shopping skal der til, men med en rygsæk og ben, der skulle bære det hele vejen til Sønderborg, blev det et let og lækkert køb. Et par Birkenstock i gummi til sommeren kostede kun 39 Euro. Og så var det ellers over grænsen.