3 x Beckett på Østre Gasværk

I Østre Gasværks foyer, der i sig selv er imponerende rummelig, er der stillet en lille scene op langs den buede væg. Foran scenen er der skabt plads til en ca. 150 siddende gæster.

Det er tre monologer af Samuel Beckett, ham med ?Mens vi venter på Godot?, som vi skal se opført. Samuel Beckett er en mester af ord, skriver så skarpt og fylder sine sætninger med meninger, at du ofte bliver nødt til at læse teksten flere gange.

Store skuespillere

Det som gør, at der er fuldt hus, og at ?3 x Becket? er udsolgt flere forestillinger frem, har helt sikkert lige så meget (hvis ikke mere) at gøre med, at rollebesætningen udgøres af Morten Grunwald, Ellen Hillingsø og Tommy Kenter. Store skuespillere, og til premieren vrimler det da også med teaterfolk og kunstnere. Selv Bent Fabricius-Bjerre har fundet vej til Østre Gasværk, som Morten Grunwald for øvrigt var med til at starte i 1979.

Det er tre monologer, en til hver skuespiller. Uden at afsløre for meget, så bliver hver monolog fremført meget kreativt. Jeg er dog mest vild med Tommy Kenters optræden ? han er også den, der fik mest plads. Tommys udseende, væremåde og skuespil rummer sårbarheden og vanviddet, som også er at finde i Samuel Becketts tekster. Det var eminent, og noget jeg sent vil glemme.

At kunne se monologerne

Ellers var det lidt af en udfordring både at følge med i teksten, og se det lille og hurtige eller det tungsindigt siddende (som nævnt vil jeg ikke afsløre noget) på samme tid. Flere gange måtte jeg lukke øjnene for at lytte til de billeder ordene malede.

Det ville være vidunderligt at se de samme tre skuespillere fremføre ?Mens vi venter på Godot?, i stedet for alene de tre monologer. Det sker nok næppe. Morten Grunwald er blevet 82 år og var nødt til at bevæge sig rundt på scenen støttet af sin stok.

Efterfølgende har jeg læst, at denne optræden blev Morten Grunwalds sidste som teaterskuespiller.

Vi må nøjes med det næstbedste, og det er bestemt heller ikke dårligt.

Værd at vide

gasvaerket.dk