Scott Walker. En sand original

Scott Walker (1943-2019) døde i denne uge – og det samme gjorde Master Fatman, suk! Jeg kommer virkelig til at savne den varme stemning mester tyksak skabte i København. Scott Walker nåede jeg aldrig at høre live. Han var en meget privat person, en ægte avantgardist, som efter berømmelsestiden med The Walker Brothers (ingen af dem var brødre) lavede fire album: Scott 1,2,3 og 4, hvoraf de sidste to er mesterværker.

Jeg kan ikke huske, hvornår at jeg første gang lagde øre til Scott Walker, men kun at jeg ønskede, at jeg havde opdaget ham i mine teenageår. Måske det var da, jeg søgte efter, hvem der havde øvet indflydelse på The Divine Comedy og albummet ‘The Regenration’ fra 2001. I hvert fald var jeg helt væk i hans musik og købte straks ‘Scott 3’ og ‘Scott 4’, som jeg jævnligt sætter på.

Scott Walkers musik var som ude af tid, og et af mine favoritnumre – samt dokumentarfilmen om ham fra 2006 – hedder ’30 Century Man’. ‘Scott 4’ udkom i 1969, hvor musikken jo flippede ud med blueseksplosioner og psykedelisk jam. Men ‘Scott 4’ er i stedet fyldt med store orkestreringer, der sammen med Scott Walkers fænomenal røst gav pladen – igen modsat tidens ånd – en dyster og melankolsk stemning.

Det er bl.a. denne modsatrettethed, sammen med ikke mindst teksterne, som jeg både forstår og ikke forstår, der gør, at jeg elsker og aldrig bliver færdig med Scott Walker. At han var en kompromisløs kunstner, får du i den grad bekræftet, hvis du lytter til hans senere albums. Jeg købte ‘The Drift’ fra 2006. Albummet er monster tungt, og jeg har aldrig fået hørt det i et stræk. Der er ingen som kommer op på siden af ham, men det kunne være fantastisk om flere danske bands turde finde inspiration i hans univers. Den eneste jeg lige kan komme i tanke om er Troels Abrahamsens ‘EXES’.

Sidst, men ikke mindst, skal nævnes hans hyldest til København. Jeg tror, at alle har en favorit københavnersang. Mine venner elsker Love Shops ‘Copenhagen Dreaming’ og Ulige Numres ‘København’. Mit københavnernummer er Scotts ‘Copenhagen’ fra ‘Scott 3’. Han boede i vores Hovedstad for en kort stund, hvor han skrev nummeret.

Hope for me, I hope for you, We’re snowdrops falling through the night.

We’ll melt away before we land,

Two teardrops for somebody’s hand.

Follow me into just one more Spring.

Copenhagen, you’re the end,

Gone and made me a child again.

Warmed my feet beneath cold sheets,

Dyed my hair with your sunny streets.

Children aren’t afraid to love

And laugh when life amuses them.

And our love is an antique song

For children’s carousels

Smukkere kan det næsten ikke gøres. 🙂

Er det første gang, at du skal lytte til Scott Walker, vil jeg anbefale dig ‘Scott 3’, og lad nu være med at skippe utålmodigt og affærdige det som kitsch. Tag dig tiden; din bedste stol, skru op for lyden og luk så øjnene.