Generation 9/11. Et mareridt om den amerikanske drøm

11. september 2001. En dag som de fleste af os, der var gamle nok til at opleve det, aldrig glemmer. Vi husker alle, hvor vi var, da vi hørte om terrorangrebet. I den seneste uge har jeg fået set flere dokumentarer om, hvad der skete. Den bedste er 9/11: Inside the President’s War Room, som kan ses på Apple+. 

Men den bedste gengivelse af de følelser og tanker jeg gennemlevede i timerne, dagene, ugerne og månederne derefter er med stykket ‘GENERATION 9/11’, som du kan se på EDISON, Anneksscenen. 

Amerikas mange ansigter

Danske Esther står i billedkunstlokalet på sin amerikanske skole i 2001, da kaldet lyder. Hun er 11 og flyttet til New York året forinden. Drømmen om Amerika, hvor du kan være alt muligt, forandrer sig på kort tid til at være et spørgsmål om: Enten er du med os, eller du er med terroristerne. 

Det er tre unge skuespillere, Ellaha Lack dubleret af Emma Silja Sångren, Sebastian Aagaard-Williams og Søren Birch Plum, spiller de endnu yngre hovedkarakter, der alle går på samme skole. Men de varetager også rollerne som deres forældre og bedsteforældre. Og det gør de eminent – med imponerende mange rolleskift, så det er svært ikke at blive forpustet på deres vegne. 

Generation 9/11. Respektfuldt og voldsomt

Scenen er bygget op med revner i gulvet, der består af kunstgræs, mens scenevæggen, flimrer som de tidligere tårne, der sætter sig i Esthers mave og i hendes venners sind. Nanna Plechinger Tüchsens manuskript er fremragende. Respektfuldt, men til tider også voldsomt. Jeg kedede mig heller ikke et eneste øjeblik i den stramt fortalte – og ofte ret morsomme – forestilling.Jeg var nervøs, efter at have set billeder på Betty Nansens Instagram; for at de tre skuespillere ville gøre hovedpersonerne pinligt barnlige. Det skete ikke. Det hele gik og jeg kan ikke se, hvordan at det kunne gøres bedre. Derfor kan jeg heller ikke andet end at give stykket seks ud seks hjerter. 

Værd at vide

Stykket spiller t.o.m. 9. oktober 2021