Open Source City

Siden åbningen for otte år siden har det kreative hus Platform4 i Aalborg været en unik og ukonventionel ramme for kunst og teknologi i form af workshops, iværksætteri, elektronik-hacking, koncerter, festivaler og alle mulige andre events. Bogen ‘Open Source City: Art and Technology Experiments in Platform4’ er både et efterskrift og en inspirationsbog til nutiden.

Datid

Jeg er utrolig taknemmelig for, at Christian Villum & Niels Peter Hvillum har fået lavet denne flotte bog, der også indeholder mange billeder, især fra Østre Havn, hvor Platform4 tog sin begyndelse. Platform4 beviste at store begivenheder, der var Berlin værdige, sagtens kunne foregå i Aalborg. Således også kunne tiltrække en bred vifte af mennesker i den lille-store nordjyske hovedstad. Her tænker jeg først og fremmest på Blip Festival Europe, Sail-In Cinema & Dancehall arrangementerne. Men også en lang række workshops.

Min tid i Aalborg ville så sandelig have været en hel del kedeligere, hvis det ikke havde været for Platform4. Platform4 eksisterer stadigvæk dog på en anden adresse. Om stedet formår at opretholde samme niveau eller vækste, skal jeg ikke gøre mig klog på, da jeg nu bor i København. Uanset hvad arbejder første generations ildsjæle: Christian Villum, Jonas Westergaard, Sofie Nielsen og Kristian Ravn-Ellestad nu med andre projekter. Således er det meste af teksten også skrevet i datid, og det er derfor svært ikke at læse bogen som en art efterskrift. En dokumentation for de fantastiske ting, der skete disse år. Som en, der har fulgt Platform4 meget tæt – men aldrig har været en del af stedet – er det min fornemmelse, at især kendere af stedet vil have stor glæde af bogen.

Nutid

De som ønsker inspiration til at starte et kreativt-brugerdrevet-væksthus, kan få ligeligt gavn af ‘Open Source City: Art and Technology Experiments in Platform4’. Bl.a. læse om vigtigheden af et godt samarbejde med erhvervsliv, frivillige og offentlige organisationer. Det er ikke noget unikt for denne bog. Men den viser fint, hvordan at idéer kan udvikle sig i mange retninger.

I forordet henviser kultur- og kommunikationseksperten Christian Have til, at Steve Jobs interesserede sig for skæringspunktet mellem kunst og teknologi, og at det er i mellemværendet, at de store idéer fødes. Idéer fødtes og blev til virkelighed på Platform4, måske fordi at fokus var/er netop lige så meget på processen som på resultatet. Bogen er i hvert fald et svar i hånden over for virksomheder, kommuner etc. om, at hvis velviljen, støtten og selvfølgelig de helt rigtige ildsjæle er til stede, ja, så kan der ske noget, der er større end forventeligt. Jeg håber, at jeg i fremtiden rundt omkring vil opleve mange Platform4er.

Nb!

Hvis jeg skal komme med en kritik af bogen er det, at den oplister mange af begivenhederne, men ikke formår at indfange den unikke stemning, der var til stede, og som jeg altid vil gemme i mit hjerte. Forfatterne skriver selv i efterordet, at de i første omgang havde tænkt den udgivet som akademisk tekst. Og det forklarer vel den noget tørre gennemgang af det store empiriske materiale.

Værd at vide

cadb.dk