En tur udenfor Hamborg: Jenischpark og Ernst-Barlach-Haus

Jeg har flere gange været i Hamburg – en perfekt by til en forlænget weekend. Den har ikke samme anarkistiske stemning som Berlin. Dens museer kan ikke matche Berlins mange, men byen har Caspar David Friedrich, havnene, vandet, Elbphilharmonie og Jenischpark med dets museer og den botaniske have lige ved. Denne tur tog jeg fordi Caspar David Friedrichs jubilæumsudstilling var udsolgt. Det var et perfekt alternativ.

Loki-Schmidt-Garten & Jenischpark

Hamburg har to botaniske haver. Denne tilhører universitetet, og kan sammenlignes med Landbohøjskolens Have. Kirsebærtræerne blomstrede – foråret var kommet tidligere til Hamborg – men ellers var der endnu ikke meget i blomst. Det var der til gengæld i Jenischpark, som var næste mål. De ti minutters gang dertil byder på mange interessante bygninger; fra bindingsværk til brutal betonarkitektur.

Jenischpark er wunderbar, den grønne plæne, udsigten til vandet og der også er et museum. Ingen grund til at besøge det, medmindre du er interesseret i lokalhistorie og kan tysk. Denne forårsdag var plænen beklædt med krokus og med solen, der skinnede og spejlede sig i vandet, havde hele parken et fortryllende skær.

Ernst-Barlach-Haus

Ernst-Barlach-Haus er et helt unikt hus, tilegnet en kunstner som jeg aldrig har hørt om før, men som fortjener opmærksomhed herhjemme. Ernst Barlach (1870-1938) var billedhugger og forfatter, kendt for  værker, der udforsker menneskelige vilkår og sociale uretfærdigheder.

Jeg oplevede Ernst-Barlachs værker som utrolig aktuelle, hans skulpturer, udført i træ, gjorde dem levende. Der var referencer til Bibelen, inspiration fra middelalderen, men de besad først og fremmest en stor følelsesladethed. Kataloget til 49€ er alle pengene værd, hvis du besøger stedet.

Samtidig er museet i sig selv er et besøg værd. Opført i 1962, og er tegnet af arkitekten Werner Kallmorgen. Bygningen er udført i funktionalistisk stil. Gården, som huset er en del af, bidrager til en atmosfærisk ramme. Det kan bedst sammenlignes med Thorvaldsens Museum, men i en helt anden tid og stil, selvfølgelig.

Dübelsbrücker Kajüt

Ernst-Barlachs værker vil jeg sent glemme, men der er kun en lille selvbetjeningscafé med vand og glimrende kaffe, så derfor gik vi til en udendørs cafée tæt ved, der har et udemærket udvalg af kager og drikkevarer, men ikke mad. Derfor gik vi ned til havnen, hvor vi gik om bord på tømmerflåden, hvor restauranten Dübelsbrücker Kajüt ligger. Rigtig sømandskost i lokaler, der ser autentiske ud. Min schnitzel var fremragende.

Derfra tog vi HVV rutebåde 62 og derefter 64 tilbage til centrum med et stop ved Museumshafen Oevelgönne. Her kan du nyde et glas, mens du kigger over på containerhavnen, der bevæger sig og lyder som en stor knirkende organisme. Rutebådene koster det samme som anden offentlig transport i Hamburg.

Har du besøgt Jenischpark, og kan du anbefale steder i nærheden?