Ankomst til Sønderborg og 1864

Det kan virke besynderligt, men jo ældre jeg bliver, desto tættere på føles fortiden. Jeg er ikke den eneste som er kommet til den erkendelse. Du kan finde samme tanke langt smukkere formidlet i kunsten og litteraturen. Min favorit er ‘Verden af i går’ af Stefan Zweig.

Slagtebænk Dybbøl

Følelsen ramte mig stærkt, da jeg stod på Dybbøl banke og kiggede mod Broager, hvorfra kanonkugler i 1864 ville være regnet ned over mig, uden at møde modstand fra dansk side. Og endnu værre den 18. april, hvor skanserne blev bestormet af omkring 10.000 preussiske soldater. Oplevelsen blev ikke mindre af, at jeg i dagene op til besøget havde lyttet til ‘Slagtebænk Dybbøl’ af Tom Buk-Swienty. Historiefortælling når det er bedst! Derudover havde jeg downloadet Rute 186 app’en. På appen er der et kort over de væsentligste historiske steder.

Foran Historiecenter Dybbøl Banke var der lang kø (sikkert pga. halv pris på entréen) og jeg måtte vente ca. 45 minutter for at komme ind. Oplevelsescentret er et rigtig fint sted for familier med børn, der kan gå rundt i soldaterbyen – en reproduktion af en lille del af det gamle forsvarsværk.

For mig, der var på jagt efter hardcore facts, var der desværre ikke så meget at komme efter, da biografen med introfilm sammen med det lille udstillingsområde var lukket pga. Covid-19.

Ankomst til Sønderborg

Fra Historiecenter Dybbøl Banke gik turen forbi Dybbøl Mølle og ned til vandet, hvor jeg sugede den sidste ro ud af Gendarmstien.

Nu var det tid til en luksus middag sammen med min hustru på Syttende og overnatning på Bella Italia. Dagen efter så vi udstillingen om grænselandet på Sønderborg slot. Således blev historien om Sønderjylland og Slesvig set fra begge sider og med mange smukke oplevelser undervejs.