Interpretations i Teatermuseet

Medina, Nikolaj Hübbe, Ghita Nørby, Bent Fabricius Bjerre og Suzanne Brøgger. Fem danske kunstnere og kulturpersonligheder, hvis ansigter du sikkert har set utallige gange. Måske så mange gange, at du føler, at du (næsten) kender dem privat. Og hvorfor så tage nye fotos af dem? I Teatermuseet i Hofteatret har fotograferne: Jan Grarup, Ole Christiansen, Miriam Dalsgaard, Jens Juul og Tune Andersen taget udfordringen op. De fem fotografer udstiller hver et foto af de fem ovennævnte. Dvs. 25 værker i alt.  

Hofteatret, der ligger midt i København på Christiansborg Ridebane, lige bag Folketinget, er 250 år gammelt og Danmarks ældste teaterscene. Teatret blev bygget til glæde for kongen og ikke til folket, hvilket gør at forholdene er små og nysselige. I foyeren, ved indgangen til salen, hænger fotografierne.

Interpretations

At vælge Teatermuseet i Hofteatret som udstillingssted er godt tænkt. Udover at teatret er en smuk ramme, bevæger de fotograferede sig selvsikkert rundt på den danske kulturscene. 

Udstillingen har med god grund fået titlen ‘Interpretation’ (fortolkning), idet de fem fotografer har haft stort råderum. Du er ikke er i tvivl om, hvilke fotos der er taget af den enkelte fotograf – hver af dem har deres særkende. Det betyder også, at de fem fotograferede fremstår vidt forskelligt fra fotograf til fotograf. Fotografiernes egenart er først og fremmest tydeligt i valget af teknikker: Fra Daguerreotypiapparatet (som blev brugt i 1800-tallet) til det alt-redigerende Photoshop.

Men lige så meget ved hvordan at fotograferne er gået til opgaven. Ved at arbejde med det opsatte og det umiddelbare, har de fundet frem den fotograferedes styrker, sårbarheder og det imellem.Som publikum kan vi så nyde 25 nye smukke, spændende, poetiske, tankevækkende og rå fotos af de (gamle) kendinge.

Vi fik en eksklusiv rundvisning af den ene af fotograferne: Tune Andersen. Det er jeg meget taknemmelig for, da introduktionen til udstillingen udgøres af en ophængt glasplade med lidt tekst ved indgangen. Til udstillingen er der lavet en fin lille bog, som kan købes til 100 kr. Her er alle værkerne gengivet sammen med en introduktion af Erik Steffensen. Men der gives meget lidt i forhold til vores mange spørgsmål. Et videointerview med hver af de fem fotografer om deres teknikker og oplevelser havde været oplagt.  Udstillingen kan ses t.o.m. 16. september 2018

Værd at vide

teatermuseet.dk