Pas på, hvis du skal se Mozarts ‘Don Giovanni’ i Prag

Prag er fyldt med turistfælder, men også fuldstændig unik historie. Det gælder bla. historien om at Mozart, der ellers boede i Wien, besøgte Prag tre gange. Her efterlod han et varigt indtryk, et historiens vingesus, som du stadig kan opleve. Her tænker jeg på operaen ‘Don Giovanni’, der havde premiere den 29. oktober 1787.

Estates Theatre

Estates Theatre eller Stavovské divadlo rummede denne historiske begivenhed, og opsætningen af ‘Don Giovanni’ vises løbende, som med Bob Dylans Never Ending Tour. M.a.o har du en rimelig mulighed for at opleve stykket, hvis du besøger Prag. Estates Theatre ligger centralt i den gamle bydel, presset ind mellem de andre fine bygninger.

Det er i sig selv lidt af en drøm at træde ind i teatret. I caféen kan du se Mozarts buste, og næsten alt føltes, som det må have været dengang for over 200 år siden. Med mindre du har valgt en af de dyre siddepladser på gulvet, har du mulighed for at sidde i en af loggerne, der stakker sig ovenpå hinanden i hele seks lag. Jeg kender intet teater i Danmark, der har loger istf. balkoner (til os der ikke er kongelige) og det er en vild oplevelse.

Stort eller tarveligt?

Da jeg bestilte billetterne hjemmefra, kunne jeg på diverse billethjemmesider kun købe de dyre pladser til omkring 1200 CZK (ca. 350 kr) pr. stk. Ja, en rimelig pris ift. at gå i operaen herhjemme. Men jeg var i tvivl om, det ville blive en stor eller tarvelig oplevelse? Derfor fandt jeg frem til Prag teaters hjemmeside og købte to billetter på anden række i en loge til sammenlagt 300 kr. Jeg var glad for, at jeg tog det valg.

Vi sad ok – ikke fantastisk – på de høje stole bagved. Vi kunne få det meste med af, hvad der skete på scenen. Men der var ikke meget at se. ‘Don Giovanni’ har ikke så mange forskellige settings som flere af Wagners operaer, men dog nogle. I denne opsætning var der delvis sang foran scenetæppet og på den minimalt udsmykkede scene. Kostumerne fik mig til at tænke på, dem man ser til Aalborg karneval. Det krævede således mere fantasi end jeg kunne finde frem, hvis jeg skulle indleve mig i opsætningen. ‘En nat i Venedig’ i Teatermuseet gjorde det bedre.

Sangerne brød ikke gennem den fjerde væg. Jeg bøjede mig langt forover for at mærke lyden, men mærkede intet. Søren Kierkegaard skrev i ‘Enten-Eller’, at Mozarts Don Giovanni er det største kunstværk, der nogen sinde er skabt. Det mærkede jeg slet ikke. I stedet oplevede jeg det som om, at teatret, med denne opsætning, præsterede lige nøjagtig nok- og ikke mere – til at publikum ikke ville kræve pengene tilbage.

Stedet værd

Opsætningen er en turistfælde, hvis du betaler for de dyre pladser. Så igen, køb de billige på teatres hjemmeside. Men jeg gik ikke skuffet derfra. 300 kr. for at opleve teatret og Mozarts ånd var pengene værd. Den tjekkiske filminstruktør Miloš Formans fremragende film fra 1984 ‘Amadeus’ blev for øvrigt optaget bl.a. i Estates Theatre, og den skal jeg bestemt snart gense.

Køb dine billetter på narodni-divadlo.cz