Specialeskrivning i udlandet. Fordele & udfordringer

Det har været en turbulent omgang, men også en meget berigende oplevelse, at skrive speciale i udlandet. Derfor har jeg lyst til at dele mine erfaringer med dig, som tænker på at gøre det samme.

Fordele

De fleste oplever, at specialet er en hård og krævende tid både for en selv og for familie og venner. Ens tanker kredser det meste af tiden om specialet, og det kan være svært at være nærværende. Det dejlige ved at bo i udlandet er, at omgivelserne er nye og stimulerende. Når jeg forlod lejligheden i Berlin, glemte jeg hurtigt specialet og havde for en stund følelsen af at være på ferie, hvilket jeg i den grad havde brug for. Hjemme i Danmark ville den daglige rutine ikke kunne lede tankerne væk på samme vis. Jeg undgik også den stressede og nærmest panikagtige stemning, som der (nemt) opstår blandt ens medstuderende. Men det bedste var, at afstanden gav rum for, at jeg kunne reflektere over min studietid, samt den nye virkelighed, der venter forude som cand.mag. i kommunikation.

Udfordringer

Der har imidlertid været en lang række praktiske forhold, som jeg har skullet forholde mig til. Blandet andet det at finde en lejlighed, få pakket bøger, tøj og få talt med min vejleder om forholdet. Det kan være stressende, og god forberedelse er essentielt. Jeg vil derfor også kraftigt anbefale, at du inden afrejse har problemfeltet på plads, fundet litteratur og indsamlet den nødvendige empiri. Det som bekymrede mig mest var at finde en møbleret lejlighed. Jeg var heldig at komme i kontakt med en dansk udlejer ved hjælp af venner. Ellers blev jeg rådet til, og det var min plan, at søge på lejligheder hjemmefra, for så lave aftaler med forskellige udlejere om at komme ned at se på lejlighederne, inden jeg flyttede derned. Det er risikabelt at tage den lange tur uden først at have set lejligheden og snakket med udlejer ansigt til ansigt. Når du har indgået aftalen, så sørg for at der bliver lavet en kontrakt. Den behøver ikke (jeg kender ikke til reglerne i udlandet) at være juridisk gyldigt, men det giver ro i maven at have aftalen på papir. S

elv om jeg fortrinsvis kommunikerede med min vejleder via email, havde vi brug for at tale sammen over Skype. Det er udfordrende (og dyrt) at købe internet i udlandet. Så mit råd er at finde en café, der er kendt for have en god internetforbindelse. I Berlin kan jeg anbefale Sankt Oberholz, hvor kickstartere holder til, og du kan sidde flere timer over en enkelt kop kaffe. Tag hjem i god tid! Jeg havde planlagt at tage hjem om lørdagen for så at aflevere om mandagen. Det var ligevel presset nok, og det optimale havde været at tage hjem en uge før. Jeg havde heller ikke taget en printer med til Berlin, og man opdager bare flere stave- og kommafejl på papir end på skærmen.

Specialet værd

Når du skriver dit speciale, kan du selv råde over tiden – modsat i dit kommende arbejdsliv – og jeg ønskede at udnytte friheden. Heldigvis kunne forsvaret af specialet ikke gå bedre. Men havde det kostet en karakter eller to, ville jeg alligevel være taget afsted. Det har været oplevelsen værd! Når du skriver i udlandet, må du berede dig på mindre kontrol over processen, da der altid opstår uventede situationer. Så føler du dig utryg ved tanken, vil jeg i stedet anbefale en velfortjent ferie, når studiet er overstået. God fornøjelse!