Survival Guide til Prags slot

Prags slot ligger nr. 1. på listen over mest besøgte turistattraktioner i Tjekkiet. Det betyder også en vanvittig trængsel af mennesker, der kvæler fornemmelsen af, hvordan det må have været dengang for længe siden, hvor kun kongen, de gejstlige og hvad der hørte sig til af tjenestefolk, holdt til deroppe. Det er ikke blevet lettere af, at du nu skal gennem sikkerhedskontrol, på samme måde som Rigsdagen i Berlin, inden du bevæger dig ind på området. Og så er der jo igen turistfælderne. Sæt dig ikke ned og “nyd” en øl på området, med mindre du vil flås. Og med mindre du er meget interesseret i stedets historie, så lad være med at stille dig i billetkøen. Du klarer dig fint uden.

Gratis ind i Sankt Vitus-katedralen

Du behøver ikke at købe billet for at komme ind i katedralen, hvis du har det fint med ikke komme til alters. Tælleapparaterne, hvor du skanner din billet som på en metrostation, er placeret et stykke fremme.

Det kunstværk, jeg var mest interesseret i at se, var Alphonse Muchas glasmosaik. Hvis du bevæger dig helt hen i det øverste venstre hjørne af afspærringen, er det muligt at få et ok skud.

Šternberský palác. Ro og store kunstskatte

Efter kirken gik vi lidt rundt på området. Glanede ned af Den Gyldne Gade, der også koster penge, men skulle være gratis at besøge fra kl. 17.00. Men igen, der var så proppet, at turen alligevel ville have været en udfordring, og jeg havde brug for luft.

Heldigvis er der, som jeg tidligere har skrevet om, mange hidden gems i Prag, og lige uden for slottet ligger en for dig der er kunstinteresset. Her taler jeg om værker af Rembrandt og Rubens. Især sidstnævnte var en stor oplevelse.

Det er var ikke lige til at se det, og jeg måtte tjekke adressen mere end to gange for at sikre mig, at det var Šternberský palác vejen gennem porten gik ned til. Udover kunsten er der en hyggelig café, med rimelige priser, placeret ud til gården. Skønt sted, ikke kæmpe stort, at blive hængende. Hvis det ikke var fordi, at en lækker middag ventede. ngprague.cz Entré 220 CZK / 64 dkr. Hradčanské nám. 57/15, 118 00 Praha 1-Hradčany

Kuchyn. Underskøn udsyn og udsøgt mad

Kuchyn var en af de oplevelser, jeg på forhånd havde sat et stort rødt kryds ved. Grunden til at restauranten hedder Kuchyn, på dansk køkken, kan ikke være andet end, at man som gæst går ind i køkkenet, for at vælge hovedretten. En herlig idé, og noget lignende har jeg aldrig prøvet før.

Det var rigeligt at vælge imellem for en kødæder, som mig, men også min vegi-hustru fik noget godt og spise. Især en lækker is-dessert. Jeg havde bestilt bord inden, og vi fik en fantastisk udsigt ud over byen. Kuchyn var ikke proppet med spisende (mest tjekkere) selvom stedet fortjener det, og vi blev hængende et par timer. Alt inkl. under 500 kr. kuchyn.ambi.cz Hradčanské nám. 186/1, 118 00 Praha 1-Hradčany Det var mine råd til en (alternativ) god dag på Prags slot. Har du andre fifs, vil jeg blive super glad for en kommentar.