Kasper Spez

Få gange sker det, at jeg må overgive mig. Anerkende at mine kritikpunkter er minimale og overbevise mig selv om, at det vil være småligt at nævne dem. Således er denne anmeldelse fuld af ros.

Hvordan det kunne ske

Manden, der har bragt mig i denne situation, er Kasper Spez og hans kommende album, ?Logi?, som udkommer den 1. oktober. Han er ikke en uerfaren gadedreng. Har tidligere været med i rapkollektivet Kontra Krew, udgav sin første single ?Love Junkie? i 2006 og ditto album ?Fantasten? i 2009.

Før den nyeste udgivelse havde jeg ikke lyttet til hans materiale. Indrømmet, mit nutidskendskab til den danske rapscene er ikke imponerende, men på hans nye album flettes der er i den grad fingre med lyrikken. Ord der kan respekteres af og vækker mit segment. Eksempelvis fungerer det fremragende, når Tom Christensens digt ?Angst?, i nummeret at samme navn, forenes med tunge beats og egen lyrik.

I den medfølgende pressemeddelelse sættes Kaper Spez i bås med Tom Waits og Peter Sommer. Det er noget af en balancegang, både at skulle lyde som en amerikansk storbypoet og en der afdækker den danske småligheds selvbedrag. Men det lykkes!

Hele albummet har en velbehagelig rusten lyd, hvor lyrikken for det af tiden meste hænger ved barens kant, hvorfra omverdenen betragtes. Andre gange (og dem kunne der godt være lidt flere af) rejser Hr. Spez sig og leverer et inferno af ord, mens musikken skramler af sted som et gammelt godstog på afveje, som i mit favoritnummer ?Hvem Kalder?.

Hr. Spez på scenen

I lørdags tog jeg ud for at se ham live til Boomblastar Festivalen på Gimle. Den ranglede Kasper kom ind på scenen iført hat og blazer, og placerede en gammel, hvid MacBook på et rullebord. Satte den i gang og spurgte publikum om han skulle gå ud og komme ind igen, for det var ?et temmelig langt forstykke?.

Da han trådte ind på scenen igen, var vi ikke i tvivl om, at han kan skidtet, om det er live eller på plade. Ordene blev eksekveret præcist, mens den lille, hvide stjernekaster dj, upåvirkeligt styrede musikken. De dedikerede fans sang med på omkvædene, og de tilstrømmende publikummer blev hængende. Vi kiggede begejstrede op mod scenen, og Kasper Spez kiggede ned, synligt berørt over den store opbakning, ?hvor er I dejlige! Jeg glemte helt, hvem jeg er for et øjeblik?.

Det går så fint

Kasper Spez har ingen grund til at fortrænge virkeligheden. Jeg er sikker på, at fanskaren, som jeg selv er blevet en del af, vokser med den kommende plade. Jeg ser frem til næste møde, hvor jeg lader anmelderminen og notesblokken blive derhjemme og bare nyder showet.

Værd at vide

facebook.com/spezkasper