OPSLAG NEDSLAG i Den Sorte Diamant

Du har sikkert som jeg en del kunstbøger stående på reolen med fotos af kendte kunstneres værker.  Det er ikke den slags bøger, som du kan se på udstilling OPSLAG NEDSLAG – Danske kunstnerbøger, der vises i Det Kongelig Biblioteks kælder. Nej, det er bøger hvor selve bogen er kunstværket.

Nede i bogkælderen

Det er første gang, jeg har besøgt udstillingsstedet, og det er ikke tale om store forhold, men nok til at formidle denne del af kunsten fra et dansk perspektiv. Jeg er faktisk ret vild med udstillingen, der uden de store armbevægelser – med et stort rodet bord med kunstklip som undtagelse – viser bøgerne frem suppleret med gode introduktionstekster i form af ord på vægge.

Kunstbøgerne ligger side om side, nogle kan jeg tage i hånden, andre ligger bag glas. For selvom bogen siden Gutenberg er kendetegnet ved, at man kan kan kopiere den i et uendeligt antal, er flere af kunstbøgerne nummererede på samme måde som kunstværker. Derfor kan jeg heller ikke lade være at røre ved de tilladte kunstbøger på en anden måde. Som digtsamlinger, hvis tekst tit ellers fylder lidt på en side, tager jeg mig mere tid for at få det hele med.

Imponerende mange respekterede danske kunstnere, har lavet kunstbøger. Udstillingen viser bl.a. værker af Asger Jorn, Per Højholt, Per Kirkeby, Sven Dalsgaard og Tal R, der fylder meget på udstillingen. Det er ikke svært at se, hvordan at Tal R bruger kunstbøger som en del af – eller en skitse til hans – værker.

Kunst i hånden

Føles kunsten så anderledes, når den er i bogform? Ja, det synes jeg. Som bogens format er nemmere at flytte rundt med end et maleri, er bøgerne heller ikke så overrumplende og bjergtagende, som værkerne på et museum. Det er mere intimt, som når du læser en bog, er det dig der er i dialog med værket. Jeg kunne godt tænke mig flere rigtige kunstbøger på reolen. Indtil da må jeg en tur tilbage til Den Sorte Diamant for at gense udstillingen.

Værd at vide

kb.dk