Stanley Kubrick, A.I. og etik

2017 er Stanley Kubrick år i Danmark. Det er i hvert fald, hvad Søren Høy har været med til at bestemme. Til Kubrick 2017 har der allerede været en del talks og arrangementer rundt om i landet. Det hele kulminerer den 23. september, hvor Stanley Kubrick The Exhibition bliver udstillet på Kunstforeningen Gammel Strand. Ifølge Søren bliver det ?den bedste udstilling du nogensinde kommer til at se.? Noget af en udfordring, men et herligt skudsmål. Jeg overværede Kubrick Nerd-Talk den 4. april, hvor Søren Høy, Ane Cortzen og Christian Monggaard nørdede igennem om Stanley Kubricks tidlige film. Et super nørdet arrangement. Så jeg glædede mig til mere af den slags. Denne gang fungerede det desværre kun delvist.

Stanley Kubrick nørderier

Debat: Kubrick, A.I. og etik var blevet til i samarbejde med Atea Future Growth. Trækplastret for en stor del af salen og undertegnede var Jan Harlan, Kubricks faste producer igennem 30 år, der også senere producerede ?AI: Artificial Intelligence? sammen med Steven Spielberg.

Det var skønt at svælge i historierne om Stanley Kubrick, og fokus kom naturligt til at være mere på ham og hans film generelt end på filmen ?AI: Artificial Intelligence?. Kunstig intelligens var netop det, der skulle bygge bro til aftenens anden halvdel.

Som at blive afbrudt af Hal9000

Anden del var paneldebat med nogle af Danmarks førende eksperter, som skulle diskutere behovet for lovgivning pa? omra?det, robotters status som elektroniske personer og hvordan, vi sikrer transparens i udviklingen af kunstig intelligens. I den sveddryppende varme sal, var det som at blive afbrudt af Hal9000 i en smalltalk med Lolita. En stor del af de tilstedeværende rejste sig, og det samme gjorde jeg efter en 10 minutters tid. Også fordi at flere af tankerne omkring kunstig intelligens var de samme som jeg hørte til ?Sci/fi-aften ? Hvem styrer dit rumskib?? i Tycho Brahe Planetarium.

Stanley Kubrick med mere

Det en rigtig god idé at koble Kubricks film sammen med nutidens problematikker. Desværre var denne bro mellem Stanley Kubrick og kunstig intelligens lidt vakkelvorn.