Slow på Glyptoteket: En aften i skønhedens tegn
Det begyndte med lyset – det bløde, skrå forårssollys, der gled ind gennem vinterhavens glas og lokkede med løfter om en sommer, der snart er her. Jeg trådte ind til ‘Slow – En aften om besættelse’ på Glyptoteket med en forventning om at blive klogere på Degas og Gauguin – og gik derfra med fornemmelsen af at have deltaget i noget nænsomt, passioneret og ualmindeligt velkurateret.
En dobbeltåbning i skønhedens navn
Denne torsdag aften åbnede Glyptoteket to nye udstillinger med fransk afsæt: ‘Degas’ besættelse’ og ‘First Impressions: Paul Gauguin & Yuki Kihara’. I den smukke festsal blev udstillingerne åbnet og forbindelsen til Frankrig cementeret med varme ord fra museumsdirektør Gertrud Hvidberg-Hansen og den franske ambassadør Christophe Parisot. Museets langvarige engagement i fransk kunst blev understreget – ikke mindst gennem præsentationen af værker fra impressionismens kerne og det ekspressive møde mellem Gauguin og Kihara.
Rundt i roen: Fra Babylon til balletten
Vi startede i caféen, hvor 60’er-toner og fransk pop leveret af en DJ i vinterhaven skabte den helt rette stemning. Løgtærten var, i al sin ydmyghed, intet mindre end glimrende. Med musikken i ørene og solen i nakken gik turen videre ind i de mindre besøgte sale, hvor skyggerne fra Babylon og Ishtar-portens blå farver dannede en meditativ modpol til menneskemylderet i forhallen.
‘Degas’ besættelse’ viste sig som en smuk og velkomponeret undersøgelse af ét værk – Danseøvelser i foyeren. Udstillingen førte gæsterne ind i forskernes verden, hvor tværsnit af maling og røntgenbilleder åbnede for værkets mange lag og mysterier. Det var en stille fordybelse, hvor teknikken blev til poesi, og det uafsluttede maleri stod som et billede på kunstnerens livslange fascination.
Menneskemylder, musiske momenter
Stemningen var gennemgående præget af en let festivalvibration. Der var mennesker overalt, men aldrig kaos – Glyptoteket kan bære et stort publikum. Fra vinterhaven blev vi guidet gennem museet af en formidler, der med smittende begejstring fortalte om Bryggerens kærlighed til en særlig skulptur. Det var måske ikke nyt, men det var formidlet med en kæmpe kærlighed og begejstring for historien – og det var netop det, aftenen kunne: få det kendte til at glimte igen.
Læs også Carl Eldhs Ateljémuseum.
Et højdepunkt kom i Pompejisalens marmorindrammede rammer, hvor to studerende fra musikkonservatoriet lod cello og fagot fylde rummet med klare, varme klange. Klassisk musik i Glyptotekets akustik var som at blive vugget af en stille bølge af vellyd – intimt, men storslået i sin enkelhed.
Hvad jeg ikke nåede – og hvad der ventede
Aftenens program spændte vidt, og jeg nåede slet ikke det hele. ‘First Impressions’ med Gauguin og Yuki Kihara blev en af dem, der måtte forblive et punkt på ønskelisten. Alligevel var det tydeligt, at udstillingen var tænkt som et modspil og supplement til det historiske blik – en samtale på tværs af tid og kultur, som Glyptoteket lod publikum træde ind i, hvis man havde energien til det.
Jeg kapitulerede før Goss’ afsluttende koncert. Kl. 21 var jeg mæt – både af indtryk, indhold og indtag. Men havde jeg haft lidt mere energi, havde jeg gerne danset den sidste vals mellem palmer og pasteller.
‘Slow – En aften om besættelse’ var ikke blot en fernisering – det var en aften båret af elegance, passion og et gennemtænkt program, hvor hvert element virkede sammensat med kærlighed til kunsten og blik for detaljen. En sanselig fejring af det, der besætter os: skønhed, fordybelse og historier fortalt i penselstrøg og toner.
Hvis ikke for kunsten, så kom for en anden gang stemningen – og udsigten. Det var det tætteste, man kunne komme på Paris midt i København.
Værd at vide
Udstillinger:
‘Degas’ besættelse’
‘First Impressions: Paul Gauguin & Yuki Kihara’
glyptoteket.dk
🗓️ Fra 8. maj 2025


