Når solen skinner på CPH PIX

CPH PIX har i år valgt at vise 12 spritnye danske spillefilm fra det danske vækstlag og samlet dem under titlen New Danish Talents. Jeg har været i biografen for at se en af filmene: ?Når solen skinner?. Hvor meget spillefilm kan man få for næsten ingen penge? Når skuespillere, instruktør, ja, hele holdet arbejder stort set gratis for at realisere det fælles projekt. Temmelig meget er det korte svar. ?Når solen skinner? er en no budget film, som den kun 21-årige spillefilmdebuterende instruktør, Frederik Barington, forklarede til fredagens premiere i Empire Bio.

Det korte møde

Filmhistorien er fyldt med korte møder, hvor to skæbner krydser hinanden tid for så at fortsætte hver for sig. ?Casablanca?, ?Lost in Translation? kan nævnes her. Nogle af møderne har også døden til følge som ?Leaving Las Vegas’, hvor hovedpersonen, Nicolas Cage, vælger at drikke sig selv ihjel. Jeg afslører ikke noget ved at fortælle, at ?Når solen skinner? er en sådan film. Men jeg erindrer ikke at have set andre film, hvor historien omhandler en kræftramt på kun 17, som sin i sidste tid befinder sig på hospice med hans mor som eneste besøgende. Dvs. indtil han møder den jævnaldrende Sara, der hjælper til på stedet.

Blændende skuespil og smukke billeder

Det er en lille lineær historie optaget på location, og uden nogen form for visuelle stunts. Frederik Barington får med det lille budget fremmanet fine stemninger og magiske scener.

Det skyldes dels det flotte kameraarbejde, men nok først og fremmest det blændende skuespil fra de to hovedrolleindehavere: Sofus, spillet af Elias Munk, og Sarah, spillet af Laura Kjær, som stort set alene bærer historien frem. Vi tror på smerten ved kræften, der tager over og langsomt får Sofus til at forsvinde, og på Sarahs ungdoms vildskab og forvirring, der gør at hun ikke kan finde en retning.

Hit med pengene

Instruktør, Frederik Barington, og hele holdet bag har lavet en rigtig fin film, som nok vil synes meget væsentlig for de som kan sætte sig ind i hovedpersonen, Sofus, situation. Intervieweren fra CPH PIX spurgte til premieren om, hvad han kunne gøre med 10 millioner kr. hvortil instruktør, Frederik Barington svarede, at hvis nogen har pengene vil han da meget gerne bruge dem på sin næste film. Det håber jeg, at en fond, et institut eller en gavmild giver er villig til.

Værd at vide

Hjemmeside: baringtonfilms.com