En tur til Ernst-Thälmann-Denkmal i Berlin

Leninstatuerne er fjernet fra deres tidligere pladser i Østberlin. De kommunistiske gadenavne, S- og U-Bahn stationer har igen skiftet navn. DDR regimets hovedsæde ?Palast der Republik? er jævnet med jorden for at (gen)skabe en anden del af historien, Berliner Stadtschloss. Goodbye Lenin!

Ikke alle fysiske kendetegn fra DDR tiden er dog forsvundet. Tv-tårnet, der dengang befandt sig i øst, knejser nu stolt over hele Berlin som et af byens kendteste varetegn.

En stor statue af en mindre kendt kommunist står, som Tv-tårnet stadig på den plads den oprindeligt blev tildelt. Busten, der portrætterer Ernst Thälmann, var med sine 50 ton efter sigende for stor til, at man efter murens fald kunne flytte den ud af byen. Ernst Thälmann var tysker, hvilket måske også er en grund til at han får lov til at blive. Han var trofast leninist og stalinist, og døde i en koncentrationslejr 1944.

Rundt om Ernst Thälmann befinder sig et DDR betonblokkvarter, der bærer hans navn. Selv i solskinsvejr virker det gråt og trist. Stedet er forståeligt nok ikke en af byens kendteste turistattraktioner. Ikke én souvenir bod er heller at finde på den store plads, og de lokale viser ikke skulpturen nogen særlig respekt. Ignorerer busten som et fortidslevn man blot venter på skal forsvinde. Der kommer nok til at gå mange år, før det sker! Og stålsat i troen på sin egen eksistens ser Ernst Thälmann ud, med knyttet næve og et determineret blik, der dog også rummer tristhed. Som om han kan skue ud i fremtiden. For blot få år efter Ernst Thälmann busten fandt sin plads, blev muren væltet.

Er du interesseret i DDR historien er Ernst-Thälmann-Denkmal et besøg værd. Selv om jeg har set busten gengivet på billeder, kan det slet ikke til fulde gengive oplevelsen. Ellers kan jeg altid anbefale Alltag in der DDR.

Værd at vide

da.wikipedia.org/wiki/Ernst_Thälmann