Nøddeknækkeren i Tivoli

Det er i år fjerde gang, at Tivoli genopsætter ‘Nøddeknækkeren’. Med over 100.000 solgte billetter og masser af anmelderroser, må succesen siges at være cementeret og en repremiere legitim. For mig var det imidlertid første gang, at jeg skulle se Tivolis opføring og stykket i hele sin længde.

Balletten for hele familien

Tivoli reklamerer med, at stykket er til hele familien, hvilket jeg også oplevede til forpremieren af repremieren. I salen var der en skøn af blanding af ældre, unge og børn, der næsten ikke kunne sidde stille på deres forhøjede sæder. Tjajkovskijs musik til balletten er yndefuld og let; et oplagt valg til de der skal introduceres til den klassiske musik for allerførste gang. Vi andre kan sagtens nyde de smukke stykker, der også er blevet brugt i mange film bl.a. også i Disneys mesterværk ‘Fantasia’.

Tivolimagi

Tjajkovskij levede fra 1840 til 1893. Tivoli kan i år fejrer 175 års jubilæum. Det er allerede blevet fejret med besøg af New York City Ballet – en vidunderlig oplevelse. Derfor har det været oplagt at flytte hovedpersonen Claras tur ind i drømmenes verden til Tivoli anno 1874, omtrent samtidig med at Tjajkovskij skabte Nøddeknækkeren.

Dronning Margrethe har været medskaber af scenografien, og den er fortryllende. Vi svæver i luftballon sammen Pjerrot, Harlekin og Columbine over Kongens Københavns med dets mange tårne for at lande i Tivoli med den tids forlystelser. H.C. Andersen er skam også med og klipper smukke papirklip. Alle elementerne er der for en fortryllende oplevelse.

Balletten

Scenen i Tivolis koncertsal er ikke den største. Ballet kræver behørig plads, og der er mange som kæmper om scenen i stykket, ud over tidligere nævnte, er der kosakker, garderer, mus, eksotiske dansere fra persien. Men det hele er jo en drøm, og de er jo ofte temmelig rodede. Det føltes som en forret at kunne se ‘Nøddeknækkeren’ i Tivoli, og det er vidunderligt at der bliver lavet familieforestillinger som denne anno 2018. Samtidig er jeg ikke målgruppen til denne forestilling, når det gælder alder og ingen børn. M.a.o. kedede jeg mig en smule. Til gengæld var min ledsager helt fortryllet.

Værd at vide

Nøddeknækkeren spiller t.o.m. 23. december 2018
tivoli.dk