Emmanuel Jal på Images Festival

Da sudanesiske Emmanuel Jal var omkring syv år gammel, blev hans mor dræbt af soldater loyale over for regeringen i Sudan. Emmanuel blev rekrutteret af SPLA (Sudan People’s Liberation Arm) og taget til militære træningslejre. Her lærte han, sammen med mange andre børn, at bruge en AK-47 maskinpistol. Han var i kamp, men da kampene blev for uudholdelige flygtede Emmanuel sammen med 400 andre børn. Kun 12 af de 400 klarede den.

Hjælpearbejderen Emma McCune addopterede Emmanuel og smuglede ham til Kenya. Men blot nogle måneder senere døde hun i en trafikulykke, og Emmanuel Jal måtte flytte alene ud i slummen. I lørdags, små 20 år senere, stod han så på scenen i Karolinelund.

Med en sådan historie ville man måske tro, at det var vreden, sorgen og frustrationen, der kom til at dominere koncerten. Det var det ikke! Emmanuel Jal kom oplagt hoppende ind på scenen og lod sig ikke påvirke af det lille antal fremmødte. Han leverede et både energisk og rutineret show. Fik os til at synge med på numrene som ?war child? og ?we want peace?. Lærte os som en energisk fitnessinstruktør afrikanske dansetrin, og vi dansede med.

Den glæde smittende koncert havde en helt anden tyngde, end når man hører en velfærds-rapper krænge sig selv ud. En helt igennem fantastisk og livsbekræftende oplevelse. Min bedste indtil videre på Images Festival.

I mandag viste festivalen så filmen ?War Child? i Biffen. I dokumentaren rejser Emmanuel Jal tilbage til sin landsby i Sudan, hvor han møder sin far for første gang siden han som syv årig blev sendt bort. Filmen går ikke i biografen, men kan anbefales.

Resten af Images Festivalen er nu gratis, inklusiv koncerterne! Så har du ikke allerede været der, kan jeg anbefale en tur i Karolinelund. Festivalen varer til og med lørdag.