Zollverein og Ruhr Museum

Fra Düsseldorf i Rheinland til Zollverein i Ruhrland er der under en times kørsel med tog og sporvogn. Jeg tog turen fra den nærmeste regionalstation, Düsseldorf Zoo, der eksisterede fra 1876 til 1943, og derfra tilbage mod Düsseldorf Hauptbahnhof for at kunne tage IC-toget til Essen.  Jeg kan anbefale at gøre brug af rheinbahn.com app. Den gør det nemt at købe billetter og planlægge rejser. 

Til Zollverein

Det var en behagelig tur til Essen, og en nem omstigning til sporvognen, der stoppede to minutters gang fra Zollverein, hvor jeg med det samme blev blæst bagover af stedets størrelse, hvilket mine tanker stadig ikke helt har kunnet omfavne.

Jeg gik til venstre mod Ruhr Museum, hvor jeg købte en entrébillet til 15€ og en guidet tur med en af de tidligere arbejdere for 12€. Jeg håbede, at jeg ville forstå stedet nogenlunde efter at være blevet smigret af kassemanden, der sagde, at jeg talte super tysk. Hvilket er løgn.

Men hvad er så Zollverein?

Zollverein blev grundlagt i midten af ​​det 19. århundrede og blev en af ​​de største og mest produktive kulminer i Europa. Det var også en pioner inden for teknologisk innovation med avancerede systemer til minedrift og transport af kul.I løbet af 1900-tallet blev Zollverein en integreret del af Tysklands kul- og stålindustri, og dens produktion var afgørende for landets økonomi. Men i 1986 blev minen lukket på grund af faldende efterspørgsel efter kul og økonomiske problemer i branchen.

Ruhr Museum

Ruhr Museum åbnede i 2008 og er dedikeret til at udforske historien og kulturen i Ruhr-området. Museumsbygningen minder om Nordkraft i Aalborg, men er naturligvis  meget større. Det ligger i en tidligere kul- og koksfabrik og udstillingerne dækker emner som minedrift, energiproduktion, arkitektur og livsstil i det industrielle samfund.

Den første udstilling var mest interessant. Den handlede om livet for medarbejderne i Ruhr-området. Bebyggelserne var centreret omkring fabrikkerne og ikke som i gamle dage katedraler og rådhuse, hvilket gjorde, at områderne lignende de amerikanske forstæder. Det var et helt andet liv end i Danmark. Det mindede mig om Deer Hunter, og jeg måtte selvfølgelig købe en bog om det bagefter. 

ruhr museum med guide

Den guidede tur kl. 12.30 var jeg glad for at tage med på. Vi var ca. 10 personer og kom med op på taget – der ellers er lukket – for at se udsigten. De første par minutter ved hver stop forstod jeg ok. Men da guiden begyndte at fremmane fortidens historier med stor energi, og de andre gæster grinede rundt om mig, fadede jeg ud.  

Plads til meget i Zollverein

zollverein oversigtskort

Der er mange flere oplevelser at hente. Jeg havde planlagt at besøge Red Dot Design Museum, som har udstillinger om alt fra mode og grafisk design til biler og møbler. Men efter en spadseretur i det kolossale område, var jeg mæt af oplevelser og tog turen tilbage til Düsseldorf

Værd at vide

UNESCO-Welterbe Zollverein, Essen
zollverein.de