Et glimt af i går i dag

Tivoli er et sted fyldt med traditioner, drømme, fantasier og forestillinger. Pantomimeteatret, der befinder sig tæt på Hovedindgangen, forestiller et gammelt kinesisk teater. Alle dens dele er tæt bedækket med udskæringer og udsmykninger. En påfugls brede vinger udgør scenetæppet.  Fortiden ses jo – banalt sagt – altid gennem nutiden, og fortidens erobringer af det enkle og skønne, er det vi skal se denne aften. I ‘Et glimt af i går i dag’, koreograferet af Paul James Rooney, skal vi opleve ballet og moderne trinsprog inspireret af klassisk dansk design.

Glemmer du

Min ledsager er 100% med fra starten af og hele vejen gennem den cirka halve time, som opsætningen varer. Første vise, der føres gennem højtalerne blidt ud til os, er Liva Weel hittet ‘Glemmer du’ med den følgende strofe: “… så husker jeg det ord for ord.” Derefter følges de af andre klassikere bl.a. ‘Hvorfor er lykken så lunefuld’ og ‘Dansevisen’. Sinne Eeg og Birgitte Soojin står for nyfortolkningerne. Begge er værdige til at synge PHs viser. Det er dog mere tale om genindspilninger end nyfortolkninger, og vi kan alle nynne behageligt med.

Lille og enkelt

Hver vise er sammen med et stykke dansk design, bl.a. Arne Jacobsens Koglen og Ægget, rammen for dansen. Det er Tivoli Balletteater, det eneste klassisk funderede balletkompagni herhjemme, ud over Den Kongelige Ballet, som betræder den lille scene.

Scenen giver ikke plads til mange dansere samtidig, men enkeltheden er jo også et af de danske møbelklassikeres formsprog, selv om Pantomimeteatret som kontrast næsten er for stor. Jeg vil anbefale dig, at sætte dig langt fremme på rækkerne, hvis tankerne ikke skal sejle afsted mod Kina.

Jeg får set alt for lidt ballet. New York City Ballet, som jeg så sidste år i Tivoli, er derfor mit sammenligningsgrundlag. Og ja, så er kvalitetsforskellen tydelig, dog absolut ikke lav. I stedet ment på den måde, at jeg hurtigt derefter glemmer trinene og dansen. Nok fordi at jeg misser flere af sammenføjningerne mellem dansen og dansk design. Men den behagelige stemning bliver siddende i mig længe efter.

Et glimt af i går i dag

Mens vi sidder der, den halve time, på bænkene foran scenen, fortsætter livet i Tivoli sin vanlige gang med besøgende, der stopper op for en kort stund, for så at begive sig videre mod mad, underholdning og forlystelser. ‘Et glimt af i går i dag’ er et lille og fint punkt på programmet, som ikke kræver et løb mod scenen, i kampen for at finde de bedste pladser, men bestemt er et glimt eller to værd.

Værd at vide

Et glimt af i går i dag
Fra 13. juli – 20. september
tivoli.dk