BogForum 2014

Det var et stykke tid siden, at jeg sidst havde besøgt BogForum. Ja, faktisk så lang tid siden, at sidst jeg besøgte BogForum, blev det afholdt i Forum. I stedet havde jeg i Aalborg kunne nyde den årlige litteraturfestival, Ordkraft, der foregår i Nordkraft.

Overvældende

Så den umiddelbare oplevelse var temmelig overvældende. BogForum er rigtig stor og støjende som en bazar. Her er det blot ikke sælgerne, men højtalerne fra de forskellige bogstandes forfattermøder, hvis larm bølger ind over hinanden. Og hvor var centrum, hvor jeg kunne orientere mig ud fra? Centrum fandt jeg ikke, og det findes næppe! Men jeg fandt frem til Tranescenen kl. 14.00, hvor maleren Martin Bigum, også kendt fra DR Ks kunstquiz, i samtale med Nikolaj Koppel, fortalte om sin nye bog, Min personlige kunsthistorie.

Martin Bigum

Der var proppet med mennesker omkring scenen, især det grå guld, som også dominerede Ordkraft. Det var en interessant samtale på blot 20 minutter om Martin Bigums vilje til at skrive bogen, hver dag over flere år og, hvad der definerer et kunstværk. Desuden om hans forsøg på i bogen at beskrive, og at ikke fortolke kunstværker. En opgave jeg umiddelbart finder umulig, men jeg skal helt sikkert få bladret i den ved nærmeste lejlighed. De mange mennesker gjorde dog, at jeg skulle koncentrere mig meget for at få det hele med.

Overblikket

For at vænne mig til forholdene tog jeg derefter en tur rundt mellem messens mange stande. Jeg opfatter BogForum som værende lige meget en publikums- som en branchens festival. Stor set alle danske forlag er der, og både skøn- og faglitteratur er repræsenteret. Så jeg fik gjort et bogkup, og dem er der mange af, inden jeg prøvede at orientere mig om de næste arrangement.

Gamle kendinger

Det blev så Leif Davidsen i samtale med Lasse Jensen i Scenen kl. 16.00. Det var dejligt at kunne sætte sig til rette i salen uden den forstyrrende larm udefra. Leif Davidsen havde jeg set før til Ordkraft, men ikke i samtale med Lasse Jensen, som jeg savner i DR 1 programmet ?Mennesker og Medier?, hvor han netop er stoppet som vært. Og det var også journalistikken der spillede en stor rolle i samtalen. For hvad er forskellen på journalisten og forfatteren? Leif Davidsen valgte som svar at citere John Steinbeck: ?Forfatteren omarrangerer virkeligheden, så den bliver sandere for læseren?. Leif Davidsen, der nok ellers mest er kendt for sine Ruslands bøger, fortalte om sit første møde med USA, der skete allerede som 16 årig. Hans kærlighed til landet og præmissen for hans nyeste bog, rejseerindringen ?Steinbecks Spøgelse – jagten på en forfatter?. Det var en rigtig god oplevelse. Leif Davidsen er dygtig fortæller og Lasse en fremragende journalist.

Næste valg var også et sikkert kort, Knud Romer. Han skulle kl. 17.15 på Hvid Scene fortælle om hans nye bog ?ABC?, men som det næsten altid gælder med Knud, om det er i radioprogrammet ?Romerriget? på Radio 24syv eller om torsdagen i ?Kulturen på News,? havde han svært ved at holde sig indenfor emnet. Så vi kom også rundt om forlagsbranchen, den tyske digter, Rainer Maria Rilke, meningen med livet og det store intet. Grunden til at vælge at se Knud Romer, ud over hans store underholdningsværdi, når han med lukkede øjne, stor patos og masser af gestus citerer digte er, at han er et dannet menneske. Han kender litteraturhistorien, ikke blot overfladisk, og han bruger denne indsigt dygtigt som formidler. Ganske enkelt giver han mig lyst til at læse og fordybe mig i litteraturens forunderlige verden.

Litteraturquiz

BogForum lukkede kl. 19.00. Men inden da kl. 18.00 var der litteraturquiz på Scenen. En væsentlig grund til at tage til BogForum er, at ikke blot alle forlagene er der, det er alle forfatterne og kultureliten også. Til litteraturquizzen var ?seks af BogForums mest efterspurgte forfattere? herunder Hanne Vibeke Holst og Klaus Rothstein klar til at dyste om point. Litteraturquizzen var modelleret over Kunstquiz på DR K.  Domptører var de samme: Adrian Hughes og Tore Leifer. Det var en meget løssluppen omgang, hvor alle deltagerne namedroppede for vildt i deres jagt på bonuspoint, som svar på spørgsmålene i form af baglæns oplæste litteraturbider, filmklip, udklædning mm. Og med Adrian Hughes hoppende rundt som en overkåd sprællemand. Det var lige ved at være for meget af det gode. Men for meget af det gode er vidunderligt! Og det eneste jeg manglede var et glas rødvin.

Hjemad

BogForum er svært at få hånd om! Modsat Ordkraft, hvor man sidder i biograf- og teatersalene, for at kunne lytte intenst til samtalerne, var fredagen for mig en noget rodet affære med mange mennesker, hvilke der sikkert bliver flere af i dag, lørdag. Men på vejen hjem havde jeg lyst til endnu en dag i Bella Centret. Jeg er sulten efter mere.