Ude godt hjemme bedst

Pantomime er en fortryllende kunstart, der blev skabt for flere tusind år siden, sandsynligvis i det antikke Grækenland, og den bliver holdt i live af Tivoli. Pantomimeteatret i haven blev designet af arkitekten Vilhelm Dahlerup, som også stod bag opførelsen af Det Kongelige Teater samme år. Næste år vil Pantomimeteatret i Tivoli således kunne fejre sit 150-års jubilæum.

Mens jeg ventede på bænken og betragtede den smukke påfugl, der sænkes ned, når stykket begynder, kom jeg til at tænke på, at pantomimen sikkert fandt sin berettigelse i antikkens Grækenland og Romerriget, hvor der blev talt mange forskellige sprog. Senere opstod de nationale teatre, og i dag, med sociale medier, ser vi alle det samme – ofte uden lyd.

Ude godt – Hjemme bedst

Derfor er det fantastisk, at Tivoli ikke har forkastet kunstformen og revet scenen ned. I stedet har de for første gang i næsten 19 år skabt en forestilling med den passende titel ‘Ude godt – Hjemme bedst’. Denne forestilling er skabt af den prisvindende koreograf Tim Rushton med stor respekt for traditionerne.

Jeg havde forventet noget mere moderne af et nyt stykke, men da scenen kom til syne, befandt vi os i et gammelt borgerhjem, hvor faderen Kassander forsøger at holde styr på sin datter Columbine, der er forelsket i Harlekin. For at forhindre deres romance rejser Kassander, Columbine og hans tjener, den hvide Pjerrot, ud i verden. Men det er ikke så nemt at slippe af med Harlekin.

En ny klassisk fortælling

Det er en klassisk fortælling i en ny og eventyrlig indpakning. Scenografien er fantastisk med skiftende kulisser, der ser ud til at være håndmalede. Der anvendes klassiske teater tricks, som når Pjerrot sejler frem i en tønde. Vi ved alle, at han går, men illusionen fungerer og er charmerende. Vi bliver ført rundt i Frankrig – i skoven, på restaurant og strandtur osv. – i en forrygende og herlig fart.

Hvis du tror, at forestillingen er ren mimik, tager du fejl. Hele 18 dansere indtager ikke færre end 41 forskellige roller og 216 kostumedele ifølge Tivoli. Jeg havde ikke tid til at tælle efter, men lod mig bare overvælde i de 30 minutter, forestillingen varer. Når jeg kiggede til siderne, kunne jeg se publikum på tværs af alder og nationalitet – ligesom i gamle dage.’Ude godt – Hjemme bedst’ er traditionel, men føltes samtidig frisk. Lidt som unge jazzmusikere, der spiller gamle standarder. Det er nok den bedste måde, jeg kan beskrive stykket på. Jeg kan ikke andet end at kaste alle mine sorte hjerter efter stykket.

Værd at vide

Forestillingen spiller 29 gange på udvalgte dage frem til den 8. juli 2023.

Se spilleplanen på tivoli.dk