Stasi Museum

Stasi Museum er et skræmmende, men også et nødvendigt besøg, på samme måde som at tage den korte tur til koncentrationslejren Sachsenhausen. Det er ikke en på samme måde grum oplevelse. Her i Stasi Hovedkvarteret ser du ikke, hvor systemets ugerninger blev udført, men i stedet hvorfra ordrerne, der ændrede hundredtusindvis af menneskers skæbner, udgik. 

kulturformidleren besøger Stasi Museum i Berlin 1

Den øverste af de tre etager, som jeg kunne besøge, var der, hvor toppen holdt til. Historien bevares med, hvad jeg er sikker på er de oprindelige stole, borde og interiør. Det hele mindede mig om de rejser, jeg for år tilbage tog for at besøge russiske universiteter. Luften føltes tungere her end på de to andre etager. Min hjerne legede sikkert også med mig ved at fremkalde minder fra ‘De andres liv’, og ja, flere scener fra filmen er optaget her.

På de nedre etager var der infotavler om, hvor mange der arbejdede for og med Stasi, eksempler på skjulte mikrofoner i væggene, kameraer indsyet i en overfrakke, osv. Alt sammen får du en bedre fornemmelse af i ‘De andres liv’.

Men Stasi-museet er og skal heller ikke være en forlystelsespark. Jeg er vild med den super spartanske café. Gid man kunne gensmage den ækle cognac fra Sovjet. Boghandlen ligger overfor og er sidedøren til billetlugen. Her står der opmarcheret en håndfuld farveløse bøger, ingen til kaffebordet og alle på tysk.

kulturformidleren besøger Stasi Museum i Berlin 2

Men hvordan var det så at leve med STASI som borger i DDR? Jeg valgte at tage en guidet tur på en time, hvilket er et godt valg. Det blev til en række historier, bl.a. om en af guidens venner, hvis far spionerede på ham. Vennen fandt ud af det, da han efter murens fald bad om adgang til hans sag. Der er ingen kontakt mellem far og søn, her mere end 30 år senere. 

Og hvordan var det at gå fra job- og boligsikkerhed til at blive overtaget af det kapitalistiske Vesttyskland? I DDR troede flertallet, at de var på den rigtige side af historien. Nu fik de at vide, at de var de havde taget fejl. Som guiden sagde: “vi der ikke levede i DDR har ingen ret til at dømme.”

Interesserer du dig for historie, blot en lille smule? Så er Stasi Museum et must. Jeg brugte to timer én på guide (bookede på forhånd) og én på at gå rundt alene. Det kommer helt sikkert til at give dig et mere nuanceret syn på Berlin. Vil du høre eksperter debattere problematikken om genforeningen, kan jeg anbefale Adam Holms ‘Kampen om Historien’ fra 27. juni 2023. 

Værd at vide

Stasimuseum
Normannenstraße 20, Haus 1
10365 Berlin