DKgame – Skærmtrolde, lejemordere og togsurfere.

I år er det 25 år siden, at der blev indført pligtaflevering af computerspil i Danmark. Det er værd at fejre, og jeg er meget taknemmelig over, at Det Kgl. Bibliotek viser en væsentlig del af danmarkshistorien frem, så jeg, som mange andre, kan tage et sentimentalt bad i barndomsminderne.

De mange spilminder

“Det var min første spillekonsol,” siger en far til sin søn, der naturligvis ikke viser den samme interesse, men i stedet styrer fra nullerne mod tyverne og ind til VR-spillet ‘What the bat?’ skabt af Triband, der også står bag de gakkede ‘What the golf?’ og ‘What the car?’, som ligger på Apple Arcade. ‘DKgame – Skærmtrolde, lejemordere og togsurfere’ er enkelt og logisk opbygget fra årti til årti. Computere og spillekonsoller står fremme, så du kan stryge dem let med fingrene for at mærke det, du har mærket så mange gange før. På skærme kan du gennemse udgivelser fra årtiet og udbryde et lille “aha,” når du genser et spil, som du aldrig tidligere har bemærket var dansk produceret.

#DKgame - Skærmtrolde, lejemordere og togsurfere - Hvor skal vi hen du?

Hvaaa! Hvor skal vi hen du?

Enkelte spil fra hvert årti får deres eget rum. Det, som fungerer absolut bedst, er skærmtrolden Hugo. “Hvaaa! Hvor skal vi hen du?” siger han og banker på billedrør-tv’et. Jeg sætter mig i den brune læderstol og rækker hånden ud mod den røde trykknaps-telefon, der står på en hvid dækkeserviet. Vi er tilbage i starten af 90’erne, og illusionen føles komplet – og så er det sjovt. Jeg prøver lige én gang til.

Der er et rum med et shoot ’em up til Commodore 64. Tre joysticks ved siden af hinanden, uden at jeg fornemmer, at der er noget samspil eller modspil. Subway Surfer projiceres op på væggen, men styres på en iPad. Mere interaktion ville være super. Slet ingen er der i den lille biografsal, hvor skaberne af Hitman fortæller om tilblivelsen, og der udstilles merchandise i en montre.

En fin fremstilling

#DKgame -1990erne Amiga

Ud over skærmtrolden Hugo tilvejebringer ‘What the bat?’ den mest interaktive oplevelse, men der var kun plads til én, som med Hugo, og den omtalte dreng har godt fat i battet. Udstillingen spiller ind i vores personlige historier og præferencer, og giver for dem der ikke er spilentusiaster næppe noget. Samlet set var udstillingen

‘#DKgame – Skærmtrolde, lejemordere og togsurfere’ en fin hyldest til den danske spilindustri. Det var en vigtig påmindelse om den kreative og innovative kapacitet, der findes inden for dansk spildesign. Det ville være fantastisk, hvis der med udstillingen fulgte en bog, så man kunne dykke dybere ned i historien.

Værd at vide

#DKgame – Skærmtrolde, lejemordere og togsurfere
Fra: 21. juni 2023 til 13. januar 2024