Romeo og Julie på Vendsyssel Teater

Åh Romeo og Julie! Sikke en tragedie! Ung kærlighed der gennem døden for evigt bliver holdt i live. Alle kender historien, i hvert fald den tragiske slutning. I min generation blev der sparket liv i Shakespeares drama, da Baz Luhrmann i 1996 lavede den svulstige version med unge Leonardo DiCaprio og Claire Danes i hovedrollerne. Sammen med soundtracket ramte filmen lige ind i vores forvirrede og rådvilde hjerter. 

Det føles som en menneskealder siden, og Baz Luhrmanns film bliver hurtigt bedagede. Så hvorfor ikke en ny opsætning af stykket? Mens jeg sad i toget på vej op til Vendsyssel Teater, kom jeg i tanke om, at jeg aldrig har set stykket opført i et teater. Det har helt sikkert spillet flere steder de sidste 25 år, men måske jeg bevist eller ubevist ikke har orket at se tragedien og i stedet valgt mere uforudsigelige stykker. 

Genoplivning af Romeo og Julie

Denne opsætning af ’Romeo og Julie’ fik premiere på 13. december 2020. Efter blot tre spilledage lukkede landet og teatret ned. Så det jeg jeg skulle opleve var en re-premiere, men føltes som en premiere. 

vendsyssel teater romeo og julie

Det er første gang, at jeg har besøgt Vendsyssel Teater, og lad det være sagt med det samme: Jeg elsker provinsteater! Det er på ingen måde ironisk ment. Der er en helt anden stemning, hvilket jeg oplevede på Aalborg Teater og senest Bornholms Teater. Jeg er sikker på, at det skyldes den nødvendighed alle føler for kunsten. Her er ikke råd til selvtilstrækkelighed. Denne aften mærkede vi det ekstra! Det var lykken over at være tilbage. Skuespillerne nærmest svævede over scenen, og vi klappede begejstret igen og igen.

Hvordan blødes en tragedie op uden at miste sin kraft? Benjamin Koppels fløjsbløde public service jazz, lyder måske ikke som et oplagt match, men fungerer perfekt til stykket. ‘Romeo og Julie’ er ikke blevet til en musical, men en musikalsk forestilling. Molly Koppel messer sangene frem mellem monologerne, mens hun bevæger sig rundt på scenen, som koret i en græsk tragedie, og tilvejebringer en melankolsk, men ikke melodramatisk stemning. 

Scenen og spillet 

Scenografen er skabt af Mie Riis. Det overbevisende enkle ved denne opsætningen er gulvet, der består af fint, rødligt jord. Nogle gange er det en arena, andre gange udgør det Julies seng. Alle rører ved jorden, alle bliver beskidte. 

Shakespeare er krævende! Du må i dit spil ikke være nølende, men heller ikke overspille, hvilket en amatør let vil komme til. Lue Støvelbæk (Romeo) og Luise Kirsten Skov (Julie) spiller med indlevelse de to naive elskende, så du tror på både det første og det sidste kys. De to er stormens øje, unge og uskyldige, så vi alle kan blive en smule forelskede. Men det var især skuespillerne omkring dem der fascinerede og rykkede i mig. 

Jeg bliver nødt til at fremhæve Simon Kongsted (Mercutio), der giver den fuldt ud som den flabede og ungdomskåde ven til Romeo. Michael Brostrup, som spiller Julies far, (Hr. Capulet) er kolerisk, skiftevis overdreven kærlig, andre gange i vanvid over datterens manglende vilje til at adlyde. Og så er der Julies amme, spillet af Lone Rødbroe. Hun er stykkets comic relief, hvilket der jo især er brug for i andet akt. 

Tag til Vendsyssel

Det var fantastisk at se ‘Romeo og Julie’. Stykket er uomgængeligt for alle der elsker teatret, og lyser krystalklart fra Vendsyssel Teater. Jeg lugter flere Reumert nomineringer til denne forfriskende og vedkommende genoplivning.

Værd at vide

Stykket spiller t.o.m. 28. september 2021
vendsyssel-teater.dk