Solo#2: Vel-Bjerg’et

Jeg har i mange år ønsket mig at se Rasmus Bjerg på en scene. Ja, lige fra dengang han var på Aalborg Teater, og hvor jeg kunne spotte ham rundt omkring i byen – Aalborg er trods alt en lille by – gående der med sit smil, som jeg aldrig helt har vidst, hvad jeg skulle tolke af. Men nu var tiden endelig inde med ?Solo#2: Vel-Bjerg’et?.

I Bremen

Til premieren i Bremen, hvis atmosfære jeg holder utroligt meget af, var salen fyldt med skuespillere, komikere og andre medie-godtfolk. Så bred en skare som Rasmus Bjerg har talent. For det viste sig ikke blot at være et soloshow bestående af én mikrofon, én skammel og ét glas vand.

Rasmus Bjerg kom ind på scenen med en dukke, som med voiceover styrede Rasmus Bjerg og hans indre kampe som mand og far i 2017. Så fik vi fra starten af et metaspor, som kom til at præge hele showet. M.a.o. jokes og historier, som henvendte sig direkte til publikum og de som gennem Rasmus Bjergs alter ego blev stukket ud til os.

Tung balance

Det var tunge emner, som kom på scenen: Plastik i havene, Co2 udslip, Putin, Trump, Nordkorea, døden osv. Fremført bl.a. foran grillen, med oversøisk vin og kæmpe bøffer med fedtmarmorering, og i et af de vildmarksbadesom kraftvarmeværkerne knokler på for at opvarme. Alle scener var effektivt udført vha. kun få rekvisitter og godt skuespil. Rasmus Bjergs teaterbaggrund fornægter sig ikke. Rammefortælling er hans datters kommende konfirmation, og hendes konfrontation med hans manglende idealer og (selviske) livsstil. Hun kan ikke købes af med den nyeste MacBook, der skal andre ting til! Det får ham ud af balance, og han kastes rundt på dækket – mellem sig selv og kærligheden til hans datter – i kampen for ikke at falde over bord.

Hverken-eller-både-og

?Solo#2: Vel-Bjerg’et er et solo-show, som ikke bare for hans alter ego er en balancegang. Rasmus Bjerg forsøgte at more os med enkeltstående jokes, mens han prøvede at skabe et handlingsforløb. Det lykkedes langt hen ad vejen, men ikke helt. En stand-upper har den fordel at, hvis en joke ikke holder, så har han/hun tre andre i ærmet. Når Rasmus Bjerg i stedet laver scener af op til 10 minutters varighed, skal hver enkelt leveres skarpt og med punch. Bl.a. gik scenen med Trump-Putin-Kim Jong-Un planken ud med dens vilde drømmesyn og ubehag til følge.

Jeg skriver netop show eller forestilling fordi at ?Solo#2: Vel-Bjerg’et? er lidt af hvert. Det er et modigt projekt af en mand, der kan meget. Men det kan gøres mere skarpt. Det gælder især showets pointer om, hvordan vi forholder os til verdens store udfordringer. Er du i tvivl om, hvordan det kan gøres superbt så se tv-serien SKAM. Her skygger de store historier ikke for de personlige. Men at Rasmus Bjerg tør er stor ros værd. Normalt giver jeg ikke stjerner, men her vil jeg gerne give 4 stjerner for håndværket plus ? stjerne for modet.

Værd at vide

rasmusbjerg.dk