Det Sovjetiske mindesmærke i Berlin

Det sovjetiske mindesmærke i Treptower Park er imposant og nok den mest gennemførte propagandapark, som jeg har oplevet. Den er lavet af Sovjetunionen i 1949 for at minde de tusindvis af faldne sovjetsoldater, der kæmpede i slaget om Berlin i slutningen af 2. verdenskrig.

Æren & ideologien

På trods af at det var de døde sovjetiske soldater, der skulle æres, viser de mange stenskulpturer langs parkens kant de stolte, og ikke døde, soldater i kampen for kommunismen og mod fascismen. For enden af parken knejser en stolt kriger, stående på et knust svastika. I den ene hånd holder han et barn i den anden et sværd. I foden på den kæmpe skulptur er der, bag en låst jerndør, friske kranse, med det russiske flags farver. Mindet holdes i live.

Ideologiens sejr?

Om du interesserer dig for 2. verdenskrig eller ej så fremviser parken, hvorledes at kommunismens ideologi forsøgte at overtage religionens rolle.

Mens jeg gik i parken, kunne jeg ikke undgå at tænke, at et Nazistisk sejrsmonument sikkert ville være lavet på samme vis, blot med svastika i stedet for hammer og segl, Hitler i stedet for Lenin. Men det er jo sejrherrernes monumenter, der får lov at blive stående.

Værd at vide

wikipedia.org