Stanley Kubrick – The Exhibition

Når det gælder film står Stanley Kubrick – sammen med Alfred Hitchcock – på den øverste skammel. Han fortjener al den hyldest, han igen og igen får af gamle såvel som nye filmelskere. Jeg kender mange af de historier og anekdoter, der er om Kubricks perfektionisme og arbejdsmetoder. Jeg ved hvordan han dokumenterede stort set alt omkring sine film, realiserede såvel som urealiserede. Men jeg har aldrig været fysisk tæt på effekterne, hvilket du nu har mulighed for på Kunstforeningen GL STRAND.

Stanley Kubrick – The Exhibition

Udstilling er opbygget kronologisk; fra hans første fotografier for Look magazine frem til hans sidste film: ?Eyes wide shut?. Én film pr. rum med undtagelse af ?Rumrejsen 2001?, der fylder to. Kunstforeningen GL STRAND er ikke en stor kunsthal. Så i stedet for en grundig introduktion til hver film bruges den beskedne plads – taget mængden af Stanley Kubricks arkiver i betragtning – klogt på at vise så mange effekter som muligt uden at det bliver rodet.

Helt tæt på

Fascinationen brydes ikke ved at komme helt tæt på. Slet ikke! Det ér virkelig Hal 9000, som ligger udslukt der i montren, og rumdragten fra den samme film (Rumrejsen 2001), der står mennesketom bag glas. Det samme med kameraet til Barry Lyndon med objektiverne, som gjorde det muligt at filme indendørs scener kun oplyst af stearinlys med tre væger.

For ikke at glemme hvordan at nakkehårene rejser sig ved synet af de to originale pigekjoler fra ‘The Shining’. Jeg måtte – koste hvad det ville – snige mig til med det yderste af min fingerspids at kærtegne skrivemaskinen som Jack Nicholson igen og igen tastede ?All work and no play makes Jack a dull boy? på.

Pengene på skranken

Jeg kunne blive ved, for der er mere end nok til at enhver Stanley Kubrick fan vil forlade udstillingen svimlende ekstatisk. Så kender du blot en smule til Stanley Kubricks film – selvfølgelig gør du det – bliver du nødt til at se udstillingen, om så det kræver at du samler flasker for at kunne have råd til at klaske de 75 kr. (65 kr. som studerende) på disken.

Er du slet ikke med på hvem ham der Kubrick er, kan jeg anbefale Filmnørden Hjørne, og deres hygge-nørdesnak om mesterens film. De taler dog ufortjent u-pænt om Barry Lyndon. Filmen får oprejsning i denne video. God tur beyond the Infinite!

Værd at vide

glstrand.dk