Det bedste radiodrama

DRs Bonanza rummer en stor skattekiste (deraf navnet) af radio- og Tv-programmer, som er blevet sendt gennem årene. Det gælder både satire, danmarkshistorier, portrætter, sport etc. samt radiodrama.

Obs! Alle optagelserne er flyttet fra DR Bonanza til statsbiblioteket.dk. Det betyder desværre, at ikke alle har adgang.

Radioteatret præsenterer …

Jeg har en stor kærlighed for radiodrama, hvilket bedst kan beskrives ved dets tidligere navn: Radioteater. Radiodrama er meget mere end oplæsning. Musikken, lydeffekterne og skuespillet trækker dig ind i fortællingen. Hvis du altså lytter ordentlig efter. Før fjernsynet var det Radioteatret, der lagde gaderne øde. Og det er ikke sært, da kvaliteten var høj og mange af den tids store skuespillere medvirkede.

Desuden elsker jeg, at Radioteatret arbejdede med krimi-, gyser- og thrillergenren, hvilket du ikke ser meget af i den tids danske film og TV. Radioteatret skiftede senere navn til Radiodrama, dog med færre programmer og ditto lyttersuccer, hvilket jo dels skyldes TVet. Men som meget andet har radiodramaet fået en revival bl.a. med Københavns Radiobiograf, der samler lyttere i biografen og derved skaber en samhørighedsfølelse som i de “gode gamle dage”.  

Mine favoritter

Jeg har hørt en del – men slet ikke alle – af de mange radiodramaer på Bonanza. Listen vil løbende blive opdateret. Skriv endelig, hvis du har en favorit. Her er mine seks favoritter – alle fra perioden 1951 til 1987.

6) Mordets melodi

Mordets melodi Radiodrama

En regnvejrsaften ved 17-tiden sker der en forbrydelse, som spreder uhygge i København. En gamle marskandiserske Sonja findes kvalt i sin butik. Kort tid efter sker der en lignende forbrydelse, og ofret er denne gang en letlevende ung kvinde ved navn Sonja. Politiet konstaterer hurtigt, at begge forbrydelser må være forøvet af samme person, for hver gang har vidner – som dog ikke har set gerningsmanden – hørt en lille fransk vise blive sunget.’Mordets melodi’ blev filmatiseret tilbage i 1944 med Poul Reichhardt og Gull-Maj Norin i hovedrollerne. Denne udgave er fra 1951 og er kortere og enklere. Hårene rejser sig stadig hver gang den lille vise synges. Det er hyggeligt-uhyggeligt.

Antal afsnit: 1
Samlet spilletid: 1 time
Sendt første gang: 10/08/1951

5) Den sorte sommer

Malte Lund Gregersen er erhvervsskribent på Morgenbladet, hvis chefredaktør Sandeman gerne ser journalistisk sprængstof i bladet. En dag bliver Malte Lund Gregersens datter Ina kidnappet og af de ukendte gerningsmænd presses Malte til at lægge navn til nogle artikler, der beskylder to fremtrædende erhvervsledere for økonomisk kriminalitet. Her er tale om en ægte thriller. Jeg elsker ‘Den sorte sommers’ dystre stemning tilvejebragt af de gysende gode lydeffekter. Historien kræver, at du hører med hele vejen, for personerne er mange og komplottet er stort. Men hvad er en punkvals egentlig?

Antal afsnit: 5
Samlet spilletid: 2½ time
Sendt første gang: 21/11/1982

4) Ved jorden at blive

ved jorden at blive Radiodrama

Har du mod på slow-radioteater, kan jeg bestemt anbefale ‘Ved jorden at blive’. Stykket foregår ude på landet i årene 1956 til 1981. Skal jeg sammenligne ‘Ved jorden at blive’ med en anden dansk serie ligger ‘Matador’ ligefor. Flere af skuespillerne går også igen. Det gælder bl.a. Jesper Langberg og Kirsten Olesen. Historien starter i teatret, hvor Henrik Ibsens ‘Et dukkehjem’ fremføres. En hovedrystende oplevelse for flere af mændene, for selv om verden roterer stadig stærkere er det for dem bedst at holde fast i traditionerne. ‘Ved jorden at blive’ er en tankevækkende historie om en tid, der virker fjernere end den i virkeligheden er.

Antal afsnit: 10
Samlet spilletid: 10 timer
Sendt første gang: 15/10/1983

3) I Trifitternes dage

I Trifitternes dage

99.9 procent af menneskeheden er blevet blinde. Værre endnu er det at såvel blinde som seende trues af trifitterne: En genmodificeret tre meter høj, kødædende plante, hvis frø ved et flyuheld nogle år forinden er blevet spredt ud over hele verden. Lyt blot til de første par sekunder. Det kan næsten ikke blive mere dramatisk! ‘I trifitternes dage’ var det første radiodrama, som jeg blev præsenteret for. Min fætter havde optaget den (fra en genudsendelse) på kassettebånd – det var en mindblowing oplevelse.Jeg har hørt ‘I trifitternes dage’ flere gange siden, og den holder som en filmklassiker af Alfred Hitchcock. Bogen, der danner forlæg, er forøvrigt blevet filmatiseret flere gange.

Antal afsnit: 6
Samlet spilletid: 3 timer
Sendt første gang: 15/07/1968

2) En spions kolde krig

En spions kolde krig

Harold Adrian Kim Philby (1912 – 1988) var en britisk kommunist og spion, der arbejdede som dobbeltagent for Sovjetunionen. Sammen med Guy Burgess, Donald Maclean og Anthony Blunt udleverede han tophemmeligheder til russerne i spionringen Cambridge Five, som havde mødt hinanden på University of Cambridge.Før jeg lyttede til ‘En spions kolde krig’ kendte jeg ikke til begivenhederne bag og opfattede det som et klassisk spiondrama ala John le Carré. Der er også påfaldende mange sammenfald med John le Carrés roman ‘Dame, konge, es, spion’, der udkom efter at Harold Adrian Kim Philby blev afsløret som muldvarp. At radiodramaet har hold i virkeligheden gør blot ‘En spions kolde krig’ endnu bedre. Tidens tand mærkes (næsten) ikke. Effekterne er ikke overdrevne og historien er stramt fortalt. Det skyldes nok det faktum, at radiodramaet blev indspillet mens Harold Adrian Kim Philby og Sovjetunionen stadig eksisterede.

Antal afsnit: 4
Samlet spilletid: 4 ½ time.
Sendt første gang: 10/11/1981

1) Rosens navn

det-bedste-radiodrama5-1 I rosens navn

Radiodrama  ‘Rosens navn’ er en dramatisering af Umberto Ecos roman af samme navn. Historien foregår på et italiensk kloster i november – december 1327, hvor den engelske franciskanermunk og tidligere inkvisitor William af Baskerville og hans lærling benediktinernovicen Adso fra klostret Melk i Østrig er blevet hidkaldt for at løse en mordgåde og arrangere et møde mellem de stridende fraktioner i den katolske kirke.Hvis du ikke har læst bogen, kender du sikkert den glimrende filmatisering fra 1986 med Sean Connery og Christian Slater i hovedrollerne. Indrømmet, spilletiden er for lang, men det opvejer Frits Helmuth til fulde. Han er fænomenal i rollen som den skarptænkende William af Baskerville. 

Antal afsnit: 5
Samlet spilletid: 6 timer
Sendt første gang: 17/11/1987