Bröhan-Museum i Berlin

Jugendstil, på dansk ofte omtalt som Skønvirke, og Art Deco. Begge dele fascineres jeg af, idet det befinder sig i feltet mellem kunsten og håndværket. Det organiske og det strømlinede. Et opgør og et samarbejde med den moderne masseproduktion.

Læs også: Flensborg til fods

Bröhan museet, der ligger i Charlottenburg, tæt på Slottet af samme navn, er netop et museum, der beskæftiger sig med denne del af kunsthistorien, som havde sin storhedstid før og efter 1. verdenskrig. Museet har en etage til hver samt en tredje, hvor der vises særudstillinger.

Det meste er kunsthåndværk i form af møbler og kaffestel. Men det er dog ikke som at gå igennem en boligbutik, idet størstedelen af det udstillede er så langt fra det, man kan købe i dag. I flere turistbøger står der, at også Asta Nielsen kaffe- og te stel kan ses her. Men det fremkommer ikke i museets katalog, og de kustoder jeg snakkede med kendte intet til det.

Besidder du blot en lille interesse for Jugendstil og Art Deco, kan jeg anbefale et besøg på museet. Et lille fif er, at der den første onsdag i måneden er gratis adgang. Har du lyst til at se mere kunst ligger Berggruen museet ved siden af, Sammlung Scharf-Gerstenberg på den anden side af vejen og slottet Schloss Charlottenburg, kun 50 meter derfra.

Værd at vide

broehan-museum.de