Moderna Museet Malmö

Moderna Museet i Malmø (åbnet i 2009) er en kunsthal som mange andre. En gammel, smuk industribygning, i dette tilfælde et elektricitetsværk, gjort i stand og blandet med modernistisk arkitektur, i dette tilfælde en kæmpestor orange metalboks. Indenfor i de gennemrenoverede, hvide og højloftede lokaler er fortiden umærkelig, og man føler sig som værende i en art ikke-rum. Ikke at der er noget galt med dette arkitektonisk populære valg, og den indvendige enkelhed giver plads til mange forskellige udstillinger. Det gør blot, at Moderna Museet ikke i sig selv er den store oplevelse, ud over at det dejligt med endnu en valgmulighed i nærheden af København, når kunsten skal efterses.

Nils Dardel

Modsat Moderna Museet i Stockholm, har afdelingen i Malmø ikke en permanent samling. Således byder museet hele tiden på nye særudstillinger. Museet er stort nok til at have tre udstillinger på samme tid, hvilket vi oplevede, da vi besøgte det. Udstillingerne pegede i hver deres retning, så vi valgte at fokusere på den for os ukendte svenske maler, Niels Dardel, fremfor video- og installationskunsten. Udstillingen med Nils Dardel (1888-1943) var desværre, på trods af dens beskedne størrelse, svær at navigere i. En medvirkende faktor til dette er sikkert, at Nils Dardels værker ikke kan defineres ud fra én kunstnerisk retning. Han malede i en tid med mange –ismer inden for kunsten, og jeg vover, ud fra udstillingen, at påstå, at han fulgte tidens trends frem for at være bannerfører for nogen af dem. Måske også det der gjorde, at der var så få virkelig gode værker fra hans hånd på udstillingen, samt forklarer hans manglende berømmelse uden for hans hjemland.

Det billede jeg dvælede mest ved ?Den døende Dandy?. Det handler om døden, hvor livet stopper, men se bevægelsen og farverne i maleriet! Det var bestemt ikke en dårlig oplevelse, for når kunsten ikke berører en, er det altid interessant at diskutere hvorfor, og hvad der kunne gøre en forskel?

Genbesøg

Moderna Museet i Malmø er et ikke noget stort museum, men det ligger i gåafstand fra centrum, og det er værd at gå den smukke tur dertil langs kanalen. Hvis der er den rigtige udstilling, næste gang jeg besøger byen, tager jeg uden tvivl dertil igen. Ellers kan jeg altid anbefale en tur til Malmö Konsthall.

Værd at vide

modernamuseet.se/malmo