Kunsten at være lykkelig

Jeg var til forpremiere på stykket ‘Kunsten at være lykkelig – 50 gode råd til en tålelig tilværelse’, der i dag har premiere på EDISON, Anneksscenen. En forpremiere er jo selvsagt en næsten endelig udgave af en opsætning, og derfor er dette heller ikke en egentlig anmeldelse. I stedet er her en kæmpe anbefaling. ‘Kunsten at være lykkelig’ borer fingeren ind, hvor det gør allermest ondt, og det forløses i en selvrealiserende latter så tårerne triller.

It is funny because it is true – og i stykket genkender vi ikke blot os selv, men konstaterer også at du og jeg ikke er så forskellige endda.

Forestillingens instruktør og dramatiker, Rune David Grue, har frit bearbejdet den tyske filosof og evige pessimist Arthur Schopenhauers manuskript, der skulle vise sig at være en form for selvhjælpsbog. Men som Rune David Grue konstaterer: “Man skal forestille sig en selvhjælpsbog skrevet af æslet fra Peter Plys. Man skal ikke regne med at læse om hverken sjæleoptimering eller at finde nøglen til uforløste og helt unikke potentialer.”

De tre medvirkende, Ena Spottag, Nicolai Dahl Hamilton og Anders Mossling, afklæder ikke blot vores selvbilleder. De både afklæder sig selv helt bogstaveligt og giver af sig selv med fortællinger, som vi oplever som personlige. Modigt gjort, men ikke c. ‘Kunsten at være lykkelig’ tog halvanden time, men føltes kun som en halv time. Jeg kan ikke huske at have grint så meget til en sort komedie siden ‘Fiaskospiralen’ på hedengangne Dr. Dante, og det er immervæk 20 år siden. Tag ind og se ‘Kunsten at være lykkelig’. Måske den kan hjælpe os til at være mere ærlige over for os selv og hinanden.

Værd at vide

Spilleperiode: 9. februar – 9. marts 2019
bettynansen.dk