Interview med street art/gadekunstneren Smelt mig

Hvordan vil du beskrive, det du gør som Smelt mig?

Uhhh, den er svær. Jeg vil vel beskrive det som en udtryksform. Det er street art/Gadekunst, det er galleri kunst, og det er anonymt. Jeg ønsker, at kunsten interagerer med sine omgivelser, og der synes jeg streetén gør forskellen frem for galleriet

Har du et overordnet mål, med det du laver?

Mine små værker skal gerne forsøge at binde en tråd imellem fantasien og virkeligheden. Barnets vilde fantasi, som slippes løs i virkelighedens verden som på gader og stræder. Mit mål er at få folk til at give slip og drømme med. Mit mål er at Hr. og fru Hakkebøf stopper op og i et øjeblik, lader fantasien lokke dem ud af deres vante tankemønstre og roller. Eller en lille dreng ser en af mine trolde på en cykelsti, og han integrerer den i hans fantasi og drømmer videre over hvordan den lever.

Hvor finder du inspiration til dine værker?

Det kan være alt mulig, lige fra bøger til ordsprog. Jeg elsker historier og dyrker dem. Jeg synes at kulturen i gamle dage er spændende at søge inspiration i. Dengang hvor myterne og folkeeventyrene levede og havde en vigtig rolle i kulturen. Det har den efter min mening også i dag, men udtrykket har forandret sig. Jeg syntes børns fantasi er fantastisk at låne fra, og jeg er så heldig at have mange børn omkring mig, så inspiration mangler der ikke, tid er mere en mangelvare.

En del af dit image er anonymiteten. Hvorfor egentlig det?

Jeg er anonym, fordi jeg er mest aktiv på gaden, og det er på kanten af loven at klistre posters op på diverse mure. Og så fordi at dét at kunstnernavnet skal være en del af hele oplevelsen af værket. Så synes jeg personligt, at hvis der stod ?Jacob leverpostej Hansen? ville sænke oplevelsen en smule?

Street art har bevæget sig fra at være subkultur i store byer til populærkultur. Har Street art, som en selvstændig kunstart, længere nogen berettigelse?

Kunst har altid en berettigelse, om så det er lort på dåse. Grunge døde også, men det var vel meningen fra starten, at udtrykket skulle udvikle sig. Alt som ikke er i udvikling, er i stilstand og stilstand er ikke kunst. Kunst skal udvikle os og udvikle udtrykket i sig selv. Men street art kan ikke længere være street art hvis det er på et galleri ? så er det alm. Kunst. Og hvis de kalder det street har alligevel, så har de ikke forstået begrebet overhovedet.

Street art interagerer med det miljø det er placeret i, det gør galleri kunsten ikke på samme måde, af gode grunde da der for det meste er malet mega råhvid i udstillingslokalet. Jeg maler både gadekunst og gallerikunst, men holder mest af min kunst når den er på gaden.

Mener du, at gadekunsten mister noget, når den bevæger sig fra byens snavs ind på de mondæne gallerier?

Ja, sin gadekunst betegnelse.

Du skriver på din Facebookside at din hjemby er Frederikshavn, er det din plan at fortsætte dit virke med base i Nordjylland?

Aner det ikke, lige nu har jeg det fint ved den nordlige bastion. Kan godt lide det heroppe, men jeg elsker også storbyen…men folk som kender til min kunst ved også at jeg bevæger mig meget rundt i dette lille land. Så ja, Frederikshavn er min base , men hele Danmark er min legeplads.

Værd at vide

facebook.com/SmeltMig