Au2pilot – Fatamorgana

[Med hvide ridser på en kulsort baggrund er der tegnet en campingvogn og en karrusel i et mennesketomt landskab. Lp-coveret til den nyeste udgivelse fra Jon Tobias Niemis projekt, Au2pilot, er enkelt og en smule dystert.

Da jeg placerer ?Fatamorgana? på afspilleren og skruer op for volumen, er lyden knitrende, som om pladen allerede er vold-slidt, og fra højtalerne kommer der hvin, som skrider pickuppen rundt på vinylen. Bassen hamrer nådesløst mod trommehinderne. Jeg trækkes ned af dybe og forvredne stemmer og kastes op i luften af klanginstrumenter. Konfronteres med nye effekter inden jeg helt når at opfange dem.Jeg har lyttet til meget eksperimenterende electronica (beklager genrebetegnelsen), som jeg ikke har orket at give mere end én tur på afspilleren. Og ved de første toner fra ?Fatamorgana? frygter jeg, at oplevelsen her vil være den samme.

Det er den imidlertid – og tak for det – ikke! Grunden er, at manden bag Au2pilot, Jon Tobias Niemi, har imponerende godt fat om de ?gode? melodier. Effekterne skiftes nok ud med en ofte rasende fart, men alle numrene har en melodisk-rygrad, der som kølen på et skib gør, at musikken ikke kæntrer. Derved bliver effekterne heller ikke til forstyrrende støj, men i stedet til interessante facetter som i nummeret ?I N F A?.Ifølge pressemeddelelse blev Au2pilot den kunstneriske genfødsel for Jon Tobias Niemi. Det kunne være interessant, hvis han parkerede sin næste udgivelse ved en solbeskinnet strand; fyldte campingvognen med glade mennesker, tændte for karrusellens kulørte lamper og skruede op for de lette, lyse melodier. Jon Tobias Niemis talent gør, at det ene ikke behøves at udelukke det andet.

Udover at være udkommet på vinyl kan ?Fatamorgana? også downloades ganske gratis – ligesom med Periskop – som en del af Creative Commons projektet.

Værd at vide

Au2pilot Hjemmeside: uhrlaut.com