Picasso keramik på Louisiana

Efter 2. Verdenskrig vendte Pablo Picasso (1881-1973) tilbage til Sydfrankrig, hvor han boede ved Middelhavet resten af sit liv. Her indledte han et samarbejde med Suzanne og Georges Ramiés pottemagerværksted Madoura i Vallauris. Det førte til ikke mindre end omkring 4.000 unikke keramiske arbejder. Udstillingen ?Picasso Keramik? viser mere end 150 værker fra perioden 1947-1964. Louisiana har valgt at opdele keramikken i tematiske nedslag i en løs kronologi, som tilsammen forsøger at give et indblik i de forskellige motiver og former, Picasso arbejdede med ? samt de traditioner og inspirationskilder, han udforskede og kombinerede.

Er det uperfekte perfekt?

Det tog mig et par omgange før, jeg blev overbevist om at Picasso mestrede keramikken. Netop fordi at der ikke er tale om ?perfekt? keramik. Vi er så langt fra Royal Copenhagen, som vi næsten kan komme. Men udstillingen viser at Picasso kunne langt mere end fylde et lærred ud. Som vores egen Henry Heerup (1907-1993) arbejdede han med eksisterende materialer. Det er voldsomt imponerende, hvordan at Picasso ? grundet hans fornemmelse for rummelighed ? med få strøg kunne forvandle et fad til en tyrefægterarena, gulvklinker til fugle, kasseroller til ansigter m.m.

Picasso kalder

En næsten samlet presse, og nu også mig, kaster roser og stjerner efter udstillingen. Derfor er der ikke andet, du kan gøre end at besøge Louisiana. For det handler ikke blot om værkerne, men også om at blive overvældet af Picasso. At være over 65 år ? hvor mange kunstnere ellers er gået på pension ? for at skabe kunst med sådan en energi, fantasi og kreativitet. Det er da i sandhed inspirerende.

Værd at vide

louisiana.dk