Ib Antoni. Manden der tegnede Danmark

Kender du Ib Antoni (1929-1973)? Hvis du siger nej, er du helt på linje med mig, som ikke forbandt navnet med en verdensanerkendt plakatkunstner. Men jeg er sikker på, at du kender til flere af hans værker. Enten på plakater og postkort, eller når du har bevæget dig rundt om Tivolis ydremur, hvor jeg ofte har set det søde fuglepar, der sidder og kissemisser på den klassiske og charmerende Tivoli glaslampe. 

Ib Antoni. Manden der tegnede Danmark

Den venlige garder med fire fugleunger i bjørneskindshuen og kanonen ladet med blomster, søde havefruer, ubekymrede museumsgæster, glade turister og smilende vikinger med Jaka bov og Lurpak mellem hornene. Motiverne er enkle, bærer præg af at have år på bagen, men ingen af plakaterne er banale. Ib Antonis streg, brug af farver og kompositioner er overlegen. 

For mange turister er det stadig Ib Antonis plakater, der sætter billeder på Danmark. De rummer en fortælling om det lille eventyrland, hvor det flyder med bacon, lykke og lækkert design. En fortælling vi sikkert tager for givet, men som dansk eksport og turisme står på ryggen af.

En vigtig historie

Ib Antoni hører til i superligaen blandt de danske designere, der markerede sig i 1950’erne og 1960’erne – en periode, der ofte omtales som dansk designs guldalder. På trods af anerkendelsen – eller måske netop derfor – var han en meget privat person. Forfatter Sara Alfort har været på detektivarbejde for at gøre os klogere på Ib. Det er en spændende rejse i en tumultarisk tid, der bl.a. tager dig til et af New Yorks største reklamebureauer. 

‘Manden der tegnede Danmark’ er en rigtig kaffebordsbog på 312 sider. Forskellen på denne bog og mange af dens slægtninge er, at du vil hive fat i ‘Manden der tegnede Danmark’ igen og igen. Den er fyldt med smittende smil, og jeg bliver en lille smule gladere, hver gang jeg åbner den. ‘Manden der tegnede Danmark’ er ikke blot en smuk bog, men rummer en spændende og vigtig historie, både for dig som landsmand og som kunstinteresseret.

Værd at vide 

‘Manden der tegnede Danmark- Fortællingen om Ib Antoni’ af Sara Alfort.
Vejledende pris 399 kr. ibantoni.com