Hammershus Besøgscenter

I marts i år fik Hammershus et nyt besøgscenter, hvilket nok ikke er gået de fleste arkitekturinteresseredes næse forbi. Hammershus er et nærmest mytologisk sted der, med sin placering ud til havet og ruiner, som optegner fortidens fæstningsværk, sætter gang i fantasien. Hammerhus er med andre ord et sted, som har nok i sig selv. Foreningen Bornholm har i over hundrede år kæmpet for at få fritlagt området omkring Hammershus, så intet vil forstyrre oplevelsen. Bl.a. fik de revet Hotel Hammershus – som havde direkte udsigt til slotsruinen – ned i 1960?erne. Derfor kan det jo umiddelbart undre lidt, at det i mange år har været et mål at lave et besøgscenter tæt på Hammershus.

Jørn Utzon

Jørn Utzon – hvis trebenede vandtårn du kan besøge i Svaneke – lavede tilbage i 1969-71 skitser til et besøgscenter. Tanken var et system af søjlebårne gangbroer, som ledte de besøgende fra parkeringspladsen over en mindre kløft til den klippeskråning på hvis top ruinen knejser. Langs gangbroerne skulle der så placeres en række pavillonbygninger af forskellig længde og etagehøjde; fra indgangen i øst til udstilling og restaurant i vest. Byggeriet skulle konstrueres i træ med søjler og bjælker placeret med lige store intervaller. På tegning kan du se, hvordan broen danner et taktfast, rytmisk forløb i landskabet, hvorfra pavillonerne skyder op. Under broen har søjlerne skiftende højde afhængig af terrænets niveau.

På fotoet fremgår det, at Jørn Utzon havde planer om at placere Besøgscenterets hovedbygning samme sted, som det nuværende er opført. Det er virkelig godt tænkt, da det åbner op for et langt bedre udsyn til Hammershus end når man som før kom ind til området fra øst via parkeringspladsen.

Det nye besøgscenter på Hammershus

Der kunne desværre ikke findes penge til at få bragt Jørn Utzons tegninger til live. Men i 2012 hjalp A.P. Møller Fonden til med en stor sum penge, herunder også til at restaurere murværket på Hammershus. Det nye Besøgscenter er skabt af Arkitema og Christoffer Harlang Architects. Hvor Jørn Utzon i sit udkast arbejdede med lige linjer og vinkler smyger Besøgscentret sig om klippeskråningen og i stedet for en bro der zigzagger mellem pavilloner slanger gangbroen sig over kløften op mod ruinen.

Jeg er meget begejstret for det nye Hammershus Besøgscenter først og fremmest fordi at stedet ikke syner af meget i landskabet. Det er også lavet så naturen kan gro op omkring det – og således “fylde” endnu mindre. Der er både panoramaudsigt oven på og i Besøgscentret, og med det store publikumspres i den 1.023 m2 store (eller lille) bygning er det godt at pladsen bliver udnyttet til fulde. Normalt er jeg ikke så begejstret for rå beton indvendig, hvilket bliver brugt for meget i nutidens arkitektur, men her spiller det rigtig godt sammen med klipperne. Samtidig skaber det en fin balance sammen med de tynde jernsøjler og store vinduer, som er helt i Utzons ånd.

Hammershus Besøgscenter føjer mere til oplevelsen

Det er godt eksempel på elegant arkitektur skabt i respekt for omgivelserne. Det udfylder perfekt sit mål ved at vise frem i stedet for selv at blive vist frem – og derved bliver det i sig selv en attraktion. Hammershus Besøgscenter – ikke at forveksle med et museum – rummer mere end toiletter, café og shop. Stedet giver en fin og enkel indføring i områdets historie med plancher, kæmpe videoproduktion, touchscreens sammen med model af Hammershus. Enkelt og elegant gjort og kan næsten kapere den store tilstrømning. Overvejer du at stille din sult på stedet, kan jeg anbefalet cafeteriaets fish ‘n’ chips – den var udmærket og med en super lækker tatarsovs.

Værd at vide

Hammershus Besøgscenter
Slotslyngvej 9
3770 Allinge
Hjemmeside: bornholm.info/hammershus-besoegscenter/

Åbningstider

3. september – 21. oktober: Besøgscenter og butik: Hver dag kl. 10.00 – 17.00 Caféen BobbaBella: Mandag – Søndag kl. 11.00-15.30

Arkitema Architects Hjemmeside: arkitema.com
Foreningen Bornholm Hjemmeside: foreningenbornholm.dk
Tak til Flemming Bo Andersen for at finde Jørn Utzons skitser frem af gemmerne.

Bliv meget klogere på Jørn Utzon på hans hjemmeside: utzonphotos.com