9x9x9 på Statens Museum for Kunst

Sci/fi-aften på Tycho Brahe Planetarium: Hvem styrer dit rumskib?

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

?Undskyld, at jeg kommer for sent, men der var lang kø foran herretoilettet og ingen ved dametoilet. Så måtte jeg tage en tur, bare fordi at jeg kunne?. En kommentar fyldt med grin – og som var svær at overhøre – fra en af de få kvinder, der denne aften befandt sig i Tycho Brahe Planetarium. Det er ikke for at sige, at kvinder ikke nørder, men stemningen var bestemt anderledes end i en traditionel biograf på en tirsdag aften.

Ind i den kunstige intelligens

Titlen på arrangementet var ?Sci/fi-aften – Hvem styrer dit rumskib?? og bestod af én forelæsning og én filmvisning.

Mærkede jeg det ikke i forvejen, at det var en småtrist, blæsende tirsdag, blev den ikke mere munter af at høre Kristoffer Stensbo-Smidts oplæg om kunstig intelligens. Forelæsningen var ellers sjov og interessant. Jeg blev klogere på udviklingen: selvkørende biler, musik lavet uden at et menneske har redigeret det osv.

Hvem styrer dit rumskib 42

Hvor peger udviklingen så hen? Kristoffer Stensbo-Smidt sluttede af med at fortælle, at vi inden for 20 år kan forvente omkring 30% arbejdsløshed. Kunstige intelligens vil overtage mange jobs: Fra journalister til taxachauffører. Tak for kaffe!

Ud i rummet med Hal 9000

Så det var med en små-bitter smag i munden, at jeg kunne læne mig dybt tilbage for at lade Stanley Kubricks mesterværk fra 1968 ?Rumrejsen 2001? fylde det meste af mit synsfelt. Sammenkoblingen med forelæsningen var, at Hal 9000, der styrer rumskibet på en missionen mod Jupiter, bygger på avanceret kunstig intelligens.

Selvom jeg har set ?Rumrejsen 2001? de første 10 gange i mine teenage år, må jeg desværre erkende, at fascinationskraften ikke længere er den samme. Tiden er begyndt at bide lunser af filmen takket være den overvældende mængde af CGI-sci-fi film, som til stadighed rammer biograferne.

?Rumrejsen 2001? er heldigvis ikke et traditionelt rumeventyr, men et mesterværk, jeg aldrig helt bliver klog og derfor altid vil vende tilbage til.

I rummets haller

Der er en særlig stemning i Tycho Brahe Planetarium. Lærredet er selvfølgelig altid imponerende med dets størrelse og krumning. Det vilde trip, som Kubrick sender os ud på i slutningen af filmen, føles lang foran fjernsynet, men her næsten for kort.

At stedet kan meget oplevede jeg også til koncerterne med Carsten Dahl og Fantastic Planet. For ikke at nævne forhallen, hvor du omringet af montrer med miniaturemodeller af rumkøretøjer mens planeter i plast svæver over dig. 

Destination Tycho Brahe Planetarium

Ja, det var en anden oplevelse at se filmen i Tycho Brahe Planetarium, end i en traditionel biograf. Før du bestiller billet vil jeg dog anbefale dig, at du vælger en aften med et tema, som du kender lidt til. Ellers kan det virkelig føles som om, at du er ankommet til en anden planet.

Værd at vide

Tycho Brahe Planetarium
Gl. Kongevej 10
1610 København V
Hjemmeside: planetariet.dk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

9x9x9 på Statens Museum for Kunst