Bro/Knark på Studenterhuset

Reading: Scener fra et ægteskab

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

Et sort bagtæppe, to sorte kontorstole stillet under to smalle, sorte borde, hvorpå der hver er stillet glas vand og så lige to gode skuespillere. Mere skal der ikke til for at lave en reading. Det er den anden reading på Aalborg Teater, den første var en fremførelse af Festen, der begejstrede hele den store sal.

Da teaterdirektøren, Morten Kirkskov, kommer ind på scenen, ser det ikke ud til at han til lejligheden, har skiftet hverdagstøjet på teatret ud med et kostume. For at vi alle kan forstå, hvad vi skal se, fortæller han at en reading er en ?let iscenesat læsning af et stykke.?

Stine Stengade, smuk og elegant som altid, iført en enkel grøn kjole uden ærmer, stiller sig ved det andet bord. Morten Kirkskov begynder forestilling med at fremføre hele manuskriptet, som han holder i hånden.

Scener fra et ægteskab

Morten spiller den selvsikre Johan, lykkelig gift med Marianne, med stor tro på sig selv, den karriere og det ægteskab han har. Stine Stengade, der spiller Marianne, griner nervøst og prøver i starten at følge med. Det er tydeligt ægteskabet kun fungerer på et praktisk plan, hvilket Johan er meget tilfreds med. Marianne ønsker i stedet at bryde normalitetens tomhed, få passionen, det umiddelbare ind i ægteskabet igen. Det handler om, hvordan et ægteskab går i opløsning.

Ingmar Bergman, der skrev stykket, først til tv og senere som teaterstykke, har nogle klare omvendte holdninger til ægteskabet, der efter min smag er for unuancerede. Men stykket besidder mange ubehageligt prikkende påmindelser om forskellen på mænd og kvinder, og hvor kommunikationen fejler i et parforhold. Det er skræmmende genkendeligt!

Reading

Hvilken forskel gør det så, at det er en reading i stedet for et traditionelt teaterstykke? Illusionen vil være markant større, hvis vi så et indrettet hjem, end at scenen bliver fortalt. Oplevelsen vil ditto blive mere nærgående ved at skuespillerne kan stykket udenad og ikke fremfører det med teksten i hånden.

Jeg er ikke kæmpe teater fan. Teatret besidder nerven, det nærværende, det umiddelbare og samspillet med publikum. Men samtidig oplever jeg mange gange at det subtile, det underliggende går tabt. Hvor filmen og litteraturen giver rum for hentydningerne, spiller teatret ofte det hele ud og giver alt for lidt plads til, at jeg kan fortolke og identificere mig med det der sker.

En reading giver den plads, jeg har længtes efter. Det er på mange måder mere nøgent og enkelt, og fremviser på smuk vis det håndværksmæssige i skuespillet. Selv med teksten i hånden og lidt forberedelse, bliver der skabt flot skuespil. Især Stine Stengade var fremragende, og det uøvede gav flere grin, når der skete småfejl, hvilket var befriende til et så nærgående stykke som Scener fra et ægteskab.

Reading vil sikkert ikke være en fordel ved alle teaterstykker, men hvis du ikke har oplevet det før er dette en klar anbefaling.

Værd at vide

Hjemmeside: aalborgteater.dk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bro/Knark på Studenterhuset