henrik nordbrandt på Kunsten - kulturformidleren.dk

Året har 16 måneder:
November, december, januar, februar,
marts, april maj, juni, juli,

august, september oktober,
november, november, november, november.
(Håndens skælven i november, 1986)

Hvor man hører hjemme

Henrik Nordbrandt er ikke den der elsker Danmark mest. Derfor har han det meste af sit voksenliv valgt at leve under varmere og lysere himmelstrøg: bl.a. i Grækenland, Spanien, Tyrkiet, hvor lyset virker undergørende på et mørkt sind. Han vendte “hjem” til Danmark i 2007, men som han siger: “Hjem ikke noget man har, snarere noget man kan opleve i et øjeblik”.

Men solen skinnede ned gennem ovenlysvinduerne på Kunsten. Henrik Nordbrandt indledte derfor med tre digte om lyset, hvorefter han kiggede på uret, han skulle jo stå der en time.

Vi danskere

Hans oplæsning var derefter punktvise nedslag i hans udgivelser. Han har skrevet mange forskellige typer digte, og det kom frem. Sammenhængen var ikke altid til at finde. Men Henrik Nordbrandt var veloplagt og i et lunefuldt humør, og vi fik en del digte, som var ment som en spøg.

De fleste digte krævede imidlertid en del af os, og gav den samme følelse som når man går til en rockkoncert og føler sig udenfor, fordi man ikke kender sangene.

Til slut læste han op for hans nye digtsamling som udkommer til efteråret med den ifølge Nordbrandt selv forfærdelige titel: ‘Vi Danskere’. Det første indeholdt: “Kongehuset er en rigtig fin forretning…real fake mærkevarer”. Det andet indeholdt: “Den danske folkekirkes tolerance…folkekirken er mere tolerant end Gud” osv.

Man glæder sig allerede til den hysterisk og de debatter der vil komme i medierne.

Respekt

Hvordan skal man ellers anmelde Henrik Norbrandt? En mand hvis forfatterskab  strækker sig over fire årtier. Det vil jeg undlade for ikke at komme i storkonflikt med diverse litteratur, samt Louise Mønster fra AAU, som startede med et oplæg, så vi kom i den rette stemning og med så meget ros at Henrik blev rørt og ikke vidste, hvordan han skulle leve op til det. Men en god oplevelse i Kunstens dejlige rum og i tilgift en kunstudstilling, som billetten også gav adgang til.

Desuden stor respekt til Nordbrandt fordi han samme aften var med til at overvære svenskerne lammetæve os til Poetry slam landskampen i Studenterhuset. Watch and learn Aalborg!

Begge dele var en god oplevelse ikke mindst at Lyrik festivalen 9000 ord var en succes. Må den genopstå til næste år.